09:39 12.12.2019

Інвестгрупа ICU очікує уповільнення зростання ВВП України у 2020 р. до 3,2% з 3,7% у 2019 р.

3 хв читати
Інвестгрупа ICU очікує уповільнення зростання ВВП України у 2020 р. до 3,2% з 3,7% у 2019 р.

Реальне зростання ВВП України у 2019 році прискориться до 3,7% з 3,3% минулого року завдяки високому попиту домогосподарств, зумовленому рекордно високими з 2008 року споживчими настроями, зростанням зарплат і бумом у споживчому кредитуванні, прогнозує інвестиційна група ICU.

"У 2020 році ситуація буде складнішою, зокрема через уповільнення зростання доходів. Ми очікуємо, що зростання реального ВВП уповільниться до 3,2% у 2020 році", - повідомив керівник підрозділу ICU з фінансового аналізу корпорацій Олександр Мартиненко журналістам у середу.

Згідно з прогнозом ICU, в номінальному вимірі ВВП України цього року перевищить 4 трлн грн, а наступного досягне 4,38 трлн грн порівняно з 3,56 млрд грн минулого року.

За його словами, інфляція цього року завдяки сильній гривні, низьким цінам на нафту та газ і черговому рекордному врожаю зерна знизиться до 5,2% з 9,8% минулого, а наступного становитиме 5,3%.

Експерт додав, що охолодження зовнішніх ринків тисне на темпи зростання промислового виробництва, й цей негативний вплив триватиме й у 2020 році, а все ще високі виплати за зовнішнім боргом перешкоджатимуть уряду в істотному стимулюванні споживчого та інвестиційного попиту.

Ще одним негативним чинником, який також вплине і на погіршення рахунку поточних операцій, Мартиненко назвав зниження обсягів транзиту російського природного газу, яке ICU оцінює наступного року в 50%.

Він зазначив, що разом зі зниженням цін на руду та метали це призведе до збільшення дефіциту поточного рахунку наступного року до 3% ВВП після його зниження цього року до 2,7% ВВП порівняно з 3,3% ВВП - минулого.

"Незважаючи на це зростання, гривня має завершити 2020 рік на порівняно сильних позиціях у діапазоні 25-25,5 грн/$1. Крім того, за підтримки додаткових іноземних інвестицій у гривневі ОВДП національна валюта може зміцнитися до 22-23 грн/$1 до кінця першого півріччя 2020 року", - зазначив аналітик ICU. Він уточнив, що на кінець цього року очікує курс гривні на рівні 24,5 грн/$1.

З урахуванням такого прогнозу в доларовому виразі ВВП України зросте цього року до $156 млрд, а наступного - до $185 млрд порівняно з $131 млрд минулого.

Фінансовий аналітик ICU Михайло Демків додав, що очікує зниження Нацбанком облікової ставки 12 грудня цього року з 15,5% до 14%, а до кінця наступного року - до 10,5%.

Він уточнив, що це означатиме падіння реальної ставки з більше ніж 10% до 5%. На його думку, основне зниження ставки НБУ здійснить у першому півріччі 2020 року.

Старший фінансовий аналітик ICU Тарас Котович також повідомив, що прогнозує зниження сукупного держборгу України за підсумками цього року з 60,9% ВВП до 51,1% ВВП, а наступного - до 48,3% ВВП.

На його думку, при нинішньому портфелі ОВДП у власності нерезидентів близько 110 млрд грн, що відповідає 13% від загального обсягу їх випуску або 23% без урахування ОВДП у портфелі НБУ, існує ще безпечна можливість нарощування портфеля нерезидентів до 160-170 млрд грн.

Котович прогнозує, що попит нерезидентів збережеться, продовжуючи тиснути на ставки за ОВДП до досягнення мінімально привабливих рівнів, і може почати вичерпуватися ближче до середини літа, зменшуючи тиск на ставки й курс. За його оцінками, до кінця 2020 року ставки за ОВДП можуть знизитися до 9-11% з нинішніх 11,7-14%.

Аналітик ICU очікує, що Мінфін пропонуватиме до продажу ОВДП із дедалі довшими термінами обігу з накопиченням обсягів за кожним випуском більше за еквівалент $1 млрд, почавши, ймовірно, з 7-річних уже в січні. Згідно з його прогнозами, валютні ОВДП пропонуватимуться дедалі рідше (1-2 рази на квартал) і в менших обсягах.

Щодо зовнішніх запозичень, важливість яких для Мінфіну знизилася у зв'язку зі зростанням популярності ОВДП у нерезидентів і бажанням збільшити частку держборгу в гривні, то Котович очікує випуску єврооблігацій у євро в січні – на початку лютого на суму EUR1-1,5 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА