12:27 12.12.2019

ВР відмовилася скасувати законопроект №2233 про заборону імпорту електроенергії з РФ за двосторонніми договорами

2 хв читати
ВР відмовилася скасувати законопроект №2233 про заборону імпорту електроенергії з РФ за двосторонніми договорами

Верховна Рада України відхилила проект постанови про скасування раніше проголосованого парламентом рішення про ухвалення у другому читанні і в цілому законопроекту №2233 "про внесення змін до закону "Про ринок електричної енергії", що передбачає серед іншого заборону імпорту за двосторонніми договорами електричної енергії з Російської Федерації.

За підсумками голосування проект постанови, ініціатором якого виступив депутат від фракції "Європейська солідарність" Михайло Бондар, підтримали лише 47 народних депутатів.

"Чинна редакція закону про ринок електроенергії встановлює конкурентні механізми функціонування та роботи ринку. На жаль, коли хотіли внести поправки у цей закон, і запевняли, що поправки забороняють імпорт електроенергії з Росії, все це було фікцією. Залишили Білорусь (згідно з положенням №2233, заборона імпорту електроенергії за двосторонніми договорами не стосується Білорусі - ІФ). Через неї буде точно так само йти російська електроенергія", - вважає Бондар.

Коментуючи мотиви, за якими було ініційовано проект постанови про скасування, нардеп також допустив можливість неперсонального голосування за проект закону.

Як повідомлялося, законопроект №2233 парламент ухвалив у другому читанні і в цілому 4 грудня. Законодавча ініціатива передбачає: заборону імпорту за двосторонніми договорами електричної енергії з Російської Федерації; можливість для Кабінету Міністрів тимчасово, щоб уникнути надзвичайних ситуацій в об'єднаній енергосистемі України (ОЕС), скасовувати встановлену заборону (з визначенням дати її відновлення); право Нацкомісії що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг обмежувати пропускну здатність, яка розподіляється на добових і місячних аукціонах, за частиною міждержавних перетинів між Україною та країнами, які не є членами Енергоспівтовариства, скасовувати результати річного аукціону щодо таких країн.

Крім того, законодавча ініціатива з 1 січня 2020 року до 31 грудня 2025 рік збільшує граничну нижню межу обов'язкового продажу електроенергії виробниками (крім альтернативної генерації) та імпортерами на РДВ - із 10% до 15% їхнього місячного обсягу продажу; закріплює обов'язок держпідприємства "Гарантований покупець" направляти свій прибуток (крім покриття своїх витрат) на виплати альтернативної генерації, регулює питання ліцензії оператора системи передачі НЕК "Укренерго" до моменту сертифікації компанії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА