13:31 12.12.2019

Офіційний курс гривні до всіх іноземних валют оприлюднюватиметься на дві години раніше - НБУ

2 хв читати
Офіційний курс гривні до всіх іноземних валют оприлюднюватиметься на дві години раніше - НБУ

Для більшої зручності бізнесу та громадян Національний банк України (НБУ) оприлюднюватиме щоденний офіційний курс гривні до всіх іноземних валют до 16:00, починаючи з 27 грудня 2019 року, повідомляється на сайті НБУ.

Раніше так оперативно оприлюднювали лише офіційний курс гривні до долара США, а курс до решти іноземних валют і банківських металів оприлюднюється до 18:00. Для прискорення розрахунку та оприлюднення офіційного курсу гривні НБУ використовуватиме як крос-курси котирування BFIX іноземних валют у торговельно-інформаційній системі Bloomberg, які є міжнародно визнаними бенчмарками валютного ринку, й відповідають, зокрема, принципам для фінансових індикаторів, які розробляє Міжнародна організація комісії з цінних паперів (IOSCO). Наразі для цього використовують дані з сайтів інших центральних банків, які оприлюднюються з певним лагом і не дають змогу оприлюднювати офіційний курс гривні до усіх валют швидше, пояснює НБУ.

Також офіційний курс гривні розраховуватиметься не за 100, а за одну одиницю іноземної валюти.

Крім цього, НБУ формалізував принципи формування переліку валют, до яких розраховується офіційний курс гривні, та облікової ціни банківських металів. Зокрема, на щоденній основні офіційний курс гривні розраховуватиметься до валют, що входять до 1 групи Класифікатора іноземних валют, а також валют, емітентами яких є країни з ТОП-30 найбільших торгових партнерів України за попередній рік. Сьогодні таких валют – 35. Офіційний курс до інших іноземних валют оприлюднюватиметься щомісячно. На щоденній основі оприлюднюватиметься облікова ціна банківських металів, які входять до 1 групи Класифікатора іноземних валют (наразі це золото, срібло, платина та паладій). Усі ці переліки оновлюватимуться щорічно з урахуванням змін у зовнішній торгівлі.

Зазначені зміни затверджує постанова Правління Національного банку №148 від 10 грудня "Про деякі питання встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют та внесення зміни до Класифікатора іноземних валют та банківських металів". Зміни набувають чинності 27 грудня 2019 року.

Під котируванням BFIX розуміється значення середньозважених курсових/цінових котирувань BGN (Bloomberg Generic Price) іноземних валют/банківських металів на ринку спот до долара США, які щоденно розраховує торговельно-інформаційна система BLOOMBERG станом на 15:30 за київським часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА