19:50 12.12.2019

За кожною страховою компанією або групою компаній НБУ має намір закріпити куратора

3 хв читати
За кожною страховою компанією або групою компаній НБУ має намір закріпити куратора

Після переходу небанківського фінансового ринку під контроль Національного банку України (з 1 липня 2020 року) за кожною страховою компанією або групою компаній буде закріплено куратора, повідомив, виступаючи на конференції асоціації "Страховий бізнес", директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз у четвер.

"Як працює банківський нагляд з точки зору щоденної роботи за кожним банком, так буде і за кожною страховою компанією: буде закріплений куратор або група кураторів. Це людина або кілька осіб, які на щоденній основі будуть моніторити діяльність страховика, відповідно, вони володітимуть усією інформацією", - пояснив він.

Водночас Бевз зазначив, що не йдеться про виїзного куратора, якого вводять до піднаглядної структури як представника НБУ під час застосування заходу впливу, - йдеться про співробітників, які розподілять між собою зони відповідальності. Щоб уникнути конфлікту інтересів це завжди робиться у "двійках" або "трійках", щоб виник взаємний контроль і не було концентрації впливу однієї людини.

Говорячи про те, як ухвалюватимуть рішення, представник центробанку повідомив, що жодне рішення - про видачу ліцензії чи її відкликання, про штраф, застосування заходів впливу тощо - не ухвалюватиме якийсь директор департаменту чи член правління. Будуть два рівні. Перший рівень: комітет з нагляду за небанківським фінансовим ринком - базовий орган ухвалення рішення. До нього, за прикладом банківського комітету, входитимуть десять осіб, які збираються двічі на тиждень для ухвалення рішення. Другий рівень: найвищий орган НБУ - правління. Воно ухвалює рішення щодо інших функцій НБУ - монетарна політика, грошовий обіг тощо. За піднаглядними структурами правління включається в ключові позиції - видача або відкликання ліцензії, введення тимчасової адміністрації, заслуховування підсумкових результатів стрес-тестів та ін.

Бевз також поінформував, як буде влаштована взаємодія страхового ринку з Нацбанком. У НБУ є шість блоків, кожен з яких підпорядкований певному члену правління. Страховий сегмент працюватиме з трьома з цих блоків, тому ключовою зміною для ринку стане відсутність консолідації функцій в якомусь одному департаменті.

"Буде окремо департамент безвиїзного нагляду за страховими компаніями, рішення про створення якого правління НБУ ухвалило позавчора (у вівторок - ІФ). Це означає, що незабаром буде затверджено структуру цього департаменту. Повноцінно він запрацює з 1 липня. Цей департамент включатиме кілька підрозділів залежно від групи компаній, які будуть предметом нагляду", - зазначив він.

Крім того, директор департаменту ліцензування НБУ уточнив, що ліцензування компаній небанківського ринку здійснюватиме департамент ліцензування центробанку, фінмоніторинг - департамент фінансового моніторингу. Виїзні перевірки здійснюватиме департамент виїзних перевірок, а не департамент нагляду за страховими компаніями.

Окрім цього, буде створено окремий департамент методології щодо небанківського фінансового сектору.

"Тобто, департамент банківської методології буде відокремлений від небанківського з тим, щоб не накладалися однакові підходи. І цей департамент методології розташовуватиметься в іншому блоці на відміну від основних департаментів нагляду", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА