11:30 13.12.2019

Запаси меду в Україні становлять половину від загального щорічного обсягу виробництва та продовжують збільшуватися - думка

2 хв читати
Запаси меду в Україні становлять половину від загального щорічного обсягу виробництва та продовжують збільшуватися - думка

Україна виробляє майже 70-80 тис. тонн меду на рік, що перевищує обсяги експорту та споживання цієї продукції на внутрішньому ринку та призводить до накопичення запасів, повідомив директор з розвитку "Асканія-Пак" Віктор Іванченко.

"Оцінювальний обсяг виробництва меду в Україні становить 70-80 тис. тонн на рік. Україна виробляє меду більше, ніж може продати на експорт і вжити на внутрішньому ринку, і ці залишки переходять із року в рік. Сьогодні це великий надлишок, який тисне на ринок. За нашими оцінками, на руках у пасічників від 35 до 40 тис. тонн", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами Іванченка, прогнозовано Україна відправить на експорт у першому півріччі 2020 року приблизно 20-25 тис. тонн, а 15 тис. тонн перейдуть залишками на наступний рік.

"На зовнішньому ринку попит на український мед сформувався. Два найбільших покупця українського меду це Європа, вона закуповує приблизно 40-45 тис. тонн на рік, і США - від 5 до 10 тис. тонн на рік. Середній обсяг експорту українського меду становить 50-55 тис. тонн і не думаю, що цей показник збільшуватиметься", - зазначив він.

Водночас, за оцінками "Асканія-Пак", обсяг виробництва меду в Україні знижується останні два роки на 5% щорічно через несприятливі для медозбору погодні умови.

Крім того, з початку сезону закупівельні ціни на мед в Україні знизилися майже на 22% - до 32 грн/кг меду.

"Сьогодні на зниження ціни впливають не експортери, а пасічники. В Україні виробляється меду більше, ніж його можна експортувати, або вжити на внутрішньому ринку. Україна розпочала сезон 2019/2020 із закупівельної ціни 32 грн/кг меду, сьогодні, через три місяці, ціна впала до 25 грн/кг. Закупівельна ціна наблизилася впритул до собівартості меду в виробництві. Тому ми можемо бачити кризу у виробництві меду. Не скажу, що буде різке скорочення обсягу виробництва, але збільшення найближчим часом точно не буде", - зауважив Іванченко.

Директор із розвитку "Асканія-Пак" повідомив, що Україна є п'ятим виробником меду в світі, першим в Європі, а також є світовим лідером за обсягом виробництва цієї продукції на душу населення. Бджільництвом в Україні займається близько 80-100 тис. осіб. На внутрішньому ринку України споживається майже 20 тис. тонн меду, при цьому через організований роздріб продається не більше ніж 5%. Основний обсяг меду (90-95%) продають приватні бджолярі через персональні контакти зі споживачем (від знайомого до знайомого), або на ринках. 90-95% меду, який продається на внутрішньому ринку, не проходить перевірку на відповідність показникам якості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млрд

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА