13:26 13.12.2019

"Укргазвидобування" у 2019 році збереже видобуток товарного газу на торішньому рівні - топ-менеджер "Нафтогазу"

3 хв читати
"Укргазвидобування" у 2019 році збереже видобуток товарного газу на торішньому рівні - топ-менеджер "Нафтогазу"

АТ "Укргазвидобування" (УГВ) за підсумками 2019 року збереже видобуток товарного газу на рівні минулого року, повідомив в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" директор інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" Андрій Фаворов.

"Подивимося на статистику щодо товарного газу: 2015 рік - 11,7 млрд куб. м, 2016 - 12,1 млрд куб. м, 2017 - 13,4 млрд куб. м. У 2018-му зростання товарного газу майже не було, в 2019 році - ми утримуємо ситуацію, можливо, буде невелике зростання "товарки". Тому коли говорять, що УГВ у 2019 році знизило видобуток на 2-3%, то це некоректно, ми знизили приписки з виробничо-технологічних витрат (ВТР)", - сказав він.

За його словами, суттєве зростання ВТР останніми роками було пов'язане зі зміною методології для отримання цифр, які закладали в програму "20/20", нереалістичність виконання якої стала зрозуміла після блокування видачі УГВ нових ліцензій.

Фаворов нагадав, що приріст валового видобутку у 2015-2017 рр. відбувся завдяки проведеній компанією роботі з інтенсифікації видобутку, зокрема гідророзривів і капітальних ремонтів свердловин, після чого вона практично не змінювалася.

"Ми бачимо, яке виснаження є, що нових ліцензій у нас до останнього часу не було. Нині ми перебуваємо в стратегічній середині, де старе вже не може кардинально змінити ситуацію, а нове ще не підготовлене. Тому звинувачувати УГВ у тому, що не збільшується видобуток, - цинічно", - сказав він.

Він зазначив, що після його приходу наприкінці 2018 року в компанію було проведено аналіз, на підставі якого ухвалено рішення відмовитися від неефективного буріння.

"Я розумію, що багато постачальників обладнання і компонентів для програми буріння дуже незадоволені цим рішенням. Але моє завдання - не закуповувати обладнання і труби, а максимізувати прибуток для акціонера. В деяких випадках це означає відмову від економічно недоцільних операцій, економічно непотрібного буріння у виснажених родовищах, де кожна нова точка - ризик зниження тиску в інших свердловинах", - наголосив Фаворов.

Водночас, за його словами, УГВ бачить можливість збільшення ефективності роботи на виснажених родовищах, зокрема за рахунок розширення наземної інфраструктури, а також проведення ремонтної роботи та інтенсифікації на наявному портфелі свердловин.

Паралельно компанія бачить три напрями для збільшення видобутку газу: глибоке буріння традиційних покладів, нетрадиційний газ (tight gas), а також видобуток на шельфі.

"Прямо зараз я не можу відповісти на запитання, коли ж ми повністю забезпечимо себе власним газом. Але я можу сказати, що у мене буде відповідь на це запитання через півтора-два роки. У цей термін ми перевіримо три представлені напрями, проведемо необхідні роботи, підтвердимо або переглянемо гіпотези", - зазначив Фаворов.

"Укргазвидобування", 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газодобувною компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країні.

Повний текст інтерв'ю з Андрієм Фаворовим буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА