14:21 13.12.2019

"Укргазвидобування" у 2020 році здійснить буріння 80 нових свердловин - топ-менеджер "Нафтогазу"

3 хв читати
"Укргазвидобування" у 2020 році здійснить буріння 80 нових свердловин - топ-менеджер "Нафтогазу"

АТ "Укргазвидобування" у 2020 році здійснить буріння 80 нових свердловин, повідомив директор інтегрованого газового бізнесу НАК "Нафтогаз України" Андрій Фаворов.

"У 2020 році ми добурюватимемо та закладатимемо майже 80 нових свердловин. Раніше зробити це без сучасних верстатів, швидкість буріння яких у 2-3 рази вища за наші старі верстати, було важко", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, компанія змінила підхід у цьому напрямі, і тепер не буритиме свердловини, витрати на буріння яких несумірні витраченим інвестиціям.

"Нафтогаз" не благодійна організація, створена для буріння якомога більшої кількості свердловин... Коли ми сідаємо та рахуємо економічне повернення на наші інвестиції, то маємо бути впевнені, що воно буде позитивним. Тому свердловини, які планувалися до забурення з метою збільшити видобуток "хоч на щось", а витрати на них при ціні газу $200 за 1 тис. куб. м виявилися необґрунтованими, - так, ми їх обрізали. Так, я їх не буритиму", - зазначив він.

Фаворов також повідомив, що на підставі проведеного аналізу, з наявних 3,5 тис. свердловин у портфелі УГВ, майже 1 тис. вже "на нулі". "Їх треба закривати і списувати, чим ми і займемося наступного року. Ще 2,5 тис. ми проаналізували і, на жаль, на них у 2015-2016 роках найнизькоризиковіші і найдебетніші роботи вже було проведено: ГРП, колтюбінг, ремонти... Цей лимон вичавлено, плюс-мінус ця історія закрита, і нам треба переходити на наступний етап технічно складніших рішень", - пояснив голова газового дивізіону НАК.

У зв'язку з цим компанія аналізує проекти глибокого буріння та розробки родовищ нетрадиційного та шельфового газу, до яких планується залучати міжнародні компанії, які мають відповідний досвід. Зокрема, вже у 2020 році УГВ планує пробурити дві розвідувальні свердловини на Святогірському родовищі з запасами газу щільних порід (tight gas).

"Ми провели сейсміку, заклали на наступний рік дві розвідувальні свердловини, щоб протестувати наші гіпотези. Вкладати мільярди в буріння, не навчившись на малому, ми не будемо, це нерозумно. Не буду вдаватися в деталі, але у першому півріччі ми протестуємо достатню кількість наших гіпотез для впевненості, що це та інші родовища нетрадиційних запасів ми розробляємо економічно ефективно", - сказав Фаворов.

Топ-менеджер НАК також закликав уряд активно сприяти розвитку шельфового видобутку.

"У нас великий нерозкритий потенціал шельфу. УГВ має ліцензії на шельф, частина оскаржується в судах і у нас поки що обмежені можливості для роботи. Якщо уряд налаштований на те, щоб збільшити видобуток, то обов'язковою має бути дискусія навколо шельфу. Нетрадиційний газ, глибоке буріння та шельф - це потенціал, і його треба конвертувати у видобуток", - резюмував він.

Як повідомлялося, "Укргазвидобування" в 2018 році збільшило обсяги буріння на 26,2% (на 65 тис. м) порівняно з 2017 роком - до 313 тис. м.

"Укргазвидобування", 100% акцій якого належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газодобувною компанією країни, що забезпечує майже 75% загального видобутку газу в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА