14:56 13.12.2019

В Україні може бути впроваджений нагляд над будмайданчиками через відеокамери - Бабак

2 хв читати
В Україні може бути впроваджений нагляд над будмайданчиками через відеокамери - Бабак

Проблема реформування державного нагляду в будівельній сфері може бути вирішена шляхом упровадження перевірок на різних етапах будівництва об'єкта в присутності інспектора архітектурно-будівельного контролю або через електронні засоби передачі даних, вважає міністр розвитку громад і територій Альона Бабак.

"Держава може поставити вимогу, що на певному етапі будівельних робіт необхідний державний нагляд. Це необов'язково робити в присутності інспектора, це можуть бути електронні засоби передачі даних. Можна впровадити камери, які завантажуватимуть дані в систему, де зберігатимуться дані про належне чи неналежне виконання робіт. Нині техніка дає нам дуже багато можливостей для того, щоб ми могли відстежувати етапи робіт навіть без присутності людини", - розповіла Бабак, відповідаючи на запитання журналістів у п'ятницю.

За її словами, в разі впровадження відповідної системи нагляду інформація з відеокамер завантажуватиметься у вигляді файлів і зберігатиметься в архіві системи за кожним окремим об'єктом.

У свою чергу в.о. голови Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) Олександр Строкач додав, що наразі недобросовісні забудовники, які не оформлюють необхідні документи, намагаються уникати перевірок, просто не відвідуючи їх.

"Незважаючи на те, що ДАБІ інформує забудовників (про майбутню перевірку - ІФ), вони не приходять. І в цьому проблема. Законодавство визначає, що перевірка може відбутися тільки в присутності суб'єкта господарювання. Коли електронний кабінет запрацює для всіх об'єктів складності (орієнтовно - кінець 2020 року), й забудовники отримуватимуть повідомлення про перевірки, то в разі їх неявки на об'єкт, наприклад, двічі, автоматично буде припинено права на проведення робіт", - сказав в.о. глави ДАБІ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА