18:17 16.12.2019

Зміцнення гривні загалом позитивне для економіки, але короткостроково може негативно впливати на окремі сегменти - зустріч НБУ з Кабміном

2 хв читати
Зміцнення гривні загалом позитивне для економіки, але короткостроково може негативно впливати на окремі сегменти - зустріч НБУ з Кабміном

Зміцнення гривні має позитивний вплив на економіку, але короткостроково може негативно вплинути на окремі сегменти, зазначило керівництво Національного банку під час зустрічі з представниками Кабінету Міністрів.

"У рамках сьогоднішньої зустрічі йшлося переважно про зміцнення курсу гривні та його вплив на інфляцію і економічне зростання. Представники НБУ зазначили, що це є позитивним для економіки загалом, хоча в короткостроковій перспективі може справляти певний негативний вплив на окремі сегменти", - зазначено в релізі на сайті центробанку за підсумками зустрічі в понеділок.

Відповідно до прес-релізу, в зустрічі, зокрема, взяли участь прем'єр-міністр Олексій Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова, міністр економіки Тимофій Милованов, урядовий уповноважений з питань держборгу Юрій Буца - з боку уряду, а також глава НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова та заступник глави Дмитро Сологуб.

"Зустрічі у форматі "на каву" мають виключно координаційний характер і є майданчиком для діалогу, а не для ухвалення рішень", - наголошується в релізі.

"Завдяки зміцненню курсу гривні інфляція знизилася до 5,1% у листопаді та буде у проміжку 5%+/-1 в.п. за підсумками року, тобто ціль з інфляції ми цього року виконали", - цитує прес-служба НБУ Смолія.

Водночас спад виробництва в металургії, який спостерігається останніми місяцями, зумовлений не зміцненням гривні, а насамперед зниженням цін на метали на світових ринках - у вересні-жовтні цього року вони були на 20% нижчими, ніж рік тому, зазначив центробанк у релізі.

Впливаючи на доходи державного бюджету, зміцнення гривні водночас формує економію в частині витрат на валютних запозиченнях та обслуговуванні валютного боргу, держзакупівлях імпортованих товарів (наприклад, медикаментів). Більш сильна гривня сприяє здешевленню енергоносіїв та зменшенню темпів трудової міграції, зазначається в прес-релізі.

Як повідомлялося, НБУ і Кабмін формалізували свою взаємодію на початку вересня підписанням меморандуму, розраховуючи, що така кооперація сприятиме поліпшенню очікувань населення і бізнесу та зростанню довіри інвесторів. Тоді Нацбанк і уряд також домовилися про проведення регулярних консультацій на рівні керівництва та фахівців.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА