18:41 17.12.2019

Секретаріат Енергоспівтовариства погодив сертифікацію оператора ГТС України

2 хв читати
Секретаріат Енергоспівтовариства погодив сертифікацію оператора ГТС України

Секретаріат Енергетичного співтовариства погодив сертифікацію ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) як оператора газотранспортної системи країни, йдеться в повідомленні секретаріату.

Згідно з повідомленням, остаточне підтвердження сертифікації ОГТСУ з боку українського регулятора НКРЕКП буде прийнято після набуття чинності угодами про купівлю акцій і прав на економічне управління оператором від АТ "Укртрансгаз" до ПАТ "Магістральні газопроводи України".

Секретаріат також звертає увагу на необхідність ухвалення Україною рішень, які мають забезпечити фінансову життєздатність нового системного оператора у зв'язку з наявною проблемою несанкціонованих відборів і платіжних зобов'язань на ринку.

У свою чергу НАК "Нафтогаз України" зазначає, що процес відділення оператора ГТС вийшов на фінішну пряму. Зокрема, сформовані всі необхідні передумови для ухвалення остаточного рішення НКРЕКП щодо сертифікації ОГТСУ та розгляду і затвердження відповідних тарифів на транспортування газу українською ГТС.

"Це дуже важливий крок до завершення анбандлінгу. Україна вкотре продемонструвала, що виконує свої зобов'язання. Я впевнений, що новий оператор української ГТС вже з 1 січня 2020 року успішно розпочне діяльність поза групою "Нафтогаз", - наведено в повідомленні НАК слова його голови Андрія Коболєва.

Коболєв на своїй сторінці у Facebook також наголосив, що ухвалене рішення є важливим для запланованих на 19 грудня тристоронніх переговорів у Берліні, оскільки російська сторона вже не зможе поставити під сумнів здатність України швидко завершити анбандлінг і перейти на європейські правила роботи.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором газотранспортної системи буде ОГТСУ, яка нині є 100% "дочкою" "Укртрансгазу". Уряд визначив, що ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України", 100% акцій якого Кабмін уже передав в управління Міністерству фінансів.

Новий оператор, якому держава передасть в управління газотранспортну систему терміном на 15 років, зможе повноцінно розпочати роботу з 1 січня 2020 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА