19:27 17.12.2019

Традиційна економіка Білорусі вичерпала резерви зростання

2 хв читати
Традиційна економіка Білорусі вичерпала резерви зростання

Традиційна економіка Білорусі вичерпала резерви подальшого зростання, подальший розвиток можливий лише за умови масштабних іноземних інвестицій, заявив прем'єр-міністр країни Сергій Румас на засіданні Президії Ради міністрів.

"Традиційна економіка практично вичерпала свої резерви зростання, а подальший розвиток можливий лише при створенні нових виробництв, зокрема із залученням іноземних інвесторів", - сказав Румас, якого цитує держагентство "БелТА".

Президія уряду у вівторок розглядала механізми розвитку економіки Білорусі.

Прем'єр повідомив, що Мінекономіки спільно з Нацбанком розробили план дій на 2020 рік щодо створення умов для розвитку економіки в середньостроковій перспективі.

За словами Румаса, для забезпечення затвердженого указом президента зростання економіки Білорусі в наступному році на 2,8% "від уряду потрібно вибудувати поквартальну матрицю персоніфікованих завдань на 2020 рік, мобілізуючих всю вертикаль влади на досягнення конкретних результатів".

Він також сказав, що уряд підготував проект відповідної постанови, який "фактично є тим каркасом, на який будуть нанизані завдання і показники для голів міськ- і райвиконкомів, керівників організацій".

Румас зазначив, що постановою буде визначено вичерпне коло показників, які можуть бути доведені до організацій. "Інші показники доводитися не повинні", - підкреслив він. У цілому постанова не передбачає зміни концептуальних підходів з набору ключових показників, додав прем'єр.

Як повідомлялося, в 2018 році економічне зростання в Білорусі склало 3% при прогнозі 3,5%. Уряд в цільовому проекті макропрогнозу на 2019 рік очікує зростання ВВП на 4%. Всесвітній банк прогнозує зростання економіки в 2019 році на 1%, ЄАБР - на 1,2%, МВФ - на 1,5%. ВВП країни в січні-листопаді 2019 року зріс на 1,1%.

Білоруська влада чекає зростання ВВП в 2020 році за цільовим прогнозом на 2,8%, за консервативним сценарієм - у межах 1,9%.

Тим часом, провідні світові фінінститути погіршили свої прогнози щодо зростання економіки Білорусі в 2019-2020 рр. на тлі відсутності домовленостей з Росією про компенсацію зростання витрат через податковий маневр в РФ.

Так, ЄБРР на початку грудня повідомив, що очікує уповільнення зростання економіки Білорусі до 1,2% в 2020 році. В кінці листопада Світовий банк знизив свій прогноз зростання економіки країни з 1,3% до 0,9%, на 2021 рік - до 0,5%. У жовтні МВФ погіршив прогноз зростання ВВП Білорусі в 2020 році до 0,3%. За оцінкою ЄАБР, ВВП країни в 2020 році може вирости в межах 1,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА