13:37 18.12.2019

Мінфін ініціює позапланове залучення до 10 млрд грн до кінця 2019 року в рахунок фінансування держбюджету-2020

2 хв читати
Мінфін ініціює позапланове залучення до 10 млрд грн до кінця 2019 року в рахунок фінансування держбюджету-2020

Україна до кінця цього року може здійснити додаткові внутрішні запозичення обсягом до 10 млрд грн у рахунок фінансування держбюджету наступного року, відповідний проект розпорядження Міністерство фінансів внесло на засідання уряду в середу.

"Передбачається, що понадпланові державні запозичення здійснюватимуться за умови виконання плану державних запозичень загального фонду державного бюджету поточного бюджетного періоду та за наявності позитивної динаміки на ринку для залучення в державний бюджет необхідного фінансування за борговими операціями за найнижчою можливою ціною", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Мінфін зазначає, що можливість створення резервного обсягу бюджетних коштів сприятиме збереженню стабільної позиції уряду та запобіганню кризі ліквідності та платоспроможності на початку бюджетного року.

Можливість таких авансових запозичень з'явилася після недавнього ухвалення поправок до Бюджетного кодексу.

Згідно з проектом розпорядження, кошти від позапланового розміщення держоблігацій до настання нового року будуть зараховані на окремий рахунок в Нацбанку та перераховані на єдиний рахунок Держказначейства у перший робочий банківський день 2020 року.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів на первинних аукціонах із розміщення ОВДП 17 грудня, перших після зниження облікової ставки з 15,5% до 14%, змогло знову помітно опустити криву прибутковості гривневих паперів, яка тепер становить від 11,78% по 2-міс. паперам до 10,9% по 4-річними паперами. Обсяг розміщення становив 6,23 млрд грн.

Крім того, Мінфін провів позаплановий аукціон із продажу ОВДП у євро, які останній раз виставляли півроку тому: за пропозиції у EUR200 млн попит сягнув EUR352 млн, що дало змогу розмістити всі виставлені папери та знизити ставку відсікання до 2,3%, а середньозважену - до 2,22% річних.

На січень наступного року припадає пік платежів за держборгом України. Інвестгрупа ICU оцінює гривневі виплати у понад 21 млрд грн, із яких понад 16 млрд грн - погашення, а валютні - приблизно у $600 млн, із яких левова частка - погашення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА