14:07 19.12.2019

ВР ухвалила законопроект про приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції

3 хв читати
ВР ухвалила законопроект про приведення діяльності НКРЕКП у відповідність до вимог Конституції

Верховна Рада схвалила в другому читанні та в цілому законопроект №2490-1, спрямований на приведення діяльності Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП) у відповідність із рішенням Конституційного Суду від 13 червня 2019 року.

Законопроект (автори - Андрій Герус, Андрій Жупанин та Олег Семінський із фракції "Слуга народу") у четвер підтримали 265 народних депутатів.

Депутати розглядали поправки до проголосованого в першому читанні законопроекту більше ніж годину.

Раніше Герус зазначав, що текст документа обговорювали із Секретаріатом Енергетичного співтовариства, він отримав оцінку про відсутність у ньому суперечностей європейським правилам.

Згідно із законопроектом, НКРЕКП є постійно діючим центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом і його створює Кабінет Міністрів. Наразі регулятор є незалежним органом.

Комісія є колегіальним органом, який здійснює держрегулювання, моніторинг і контроль діяльності суб'єктів господарювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Із урахуванням запуску з липня 2019 року нового оптового ринку електроенергії автори законопроекту пропонують додати до вже визначених повноважень комісії повноваження з регулювання діяльності з організації купівлі-продажу електроенегрії на ринку "на добу вперед" і на внутрішньодобовому ринку, забезпечення купівлі електроенегрії за "зеленим" тарифом і торговельною діяльністю.

Законопроект передбачає, що членів і керівника комісії призначають згідно з розпорядженнями уряду (на відміну від чинного закону, згідно з яким голову та членів комісії призначають указами президента) за результатами конкурсного відбору. Конкурсна комісія створюється при Кабміні у складі п'яти осіб. До комісії входять три людини за поданням профільного парламентського комітету, по одній людині - за поданням профільного міністерства і міністерства, що відповідає за регіональний розвиток і ЖКГ.

Серед іншого у законопроекті пропонується скоротити для кандидатів (і на посаду голови, і на посаду членів комісії) необхідний досвід роботи у сферах енергетики та комунальних послуг з п'яти до трьох років.

Призначення членів і голови регулятора за підсумками конкурсу (виходячи зі списку поданих комісією кандидатур) здійснює Кабінет Міністрів у термін не пізніше ніж п'ять днів із моменту відповідного подання конкурсної комісії.

Члени регулятора призначаються терміном на шість років. У разі дострокового звільнення члена комісії нове призначення за підсумками конкурсу здійснює Кабмін терміном щонайменше на два роки.

У разі неправомочності (відсутність кворуму) регулятора Кабмін має право призначати необхідну кількість членів НКРЕКП до моменту їх обрання в результаті конкурсу, але на термін не більше ніж три місяці.

Засідання конкурсної комісії проводяться у формі відкритих слухань із забезпеченням відео- та аудіофіксації засідання на урядовому сайті, але, на відміну від чинного закону, без трансляції в режимі реального часу. Термін повноважень конкурсної комісії становить три роки і може бути достроково припинений урядом.

Як повідомлялося, у червні 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційними низку положень закону про НКРЕКП. Суд дозволив виправити закон про комісію до 2020 року.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики у цих сферах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА