11:47 20.12.2019

НБУ ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 50 грн і монети номіналом 5 грн

2 хв читати
НБУ ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 50 грн і монети номіналом 5 грн

Національний банк України (НБУ) в п'ятницю ввів в обіг оновлені банкноти номіналом 50 грн, а також монети номіналом п'ять гривень, які поступово замінять відповідні паперові банкноти, повідомив НБУ на сайті.

Згідно з повідомленням, на першому етапі Нацбанк планує ввести в обіг по п'ять мільйонів 50-гривневих банкнот і 5-гривневих монет. Першу партію цих грошових знаків уже розподілено між підрозділами НБУ в регіонах.

При цьому громадяни зможуть необмежений період часу розраховуватися одночасно і новими грошовими знаками, і попередніми банкнотами відповідних номіналів, тому міняти старі банкноти на нові зразки немає необхідності, уточнює регулятор.

Банкноти номіналом п'ять та 50 грн попередніх років випуску поступово в результаті природного зносу замінюватимуться в обігу монетами й оновленими банкнотами. Згодом кількість оновлених банкнот і монет в обігу збільшуватиметься залежно від потреб економіки, йдеться в повідомленні.

Як зазначає НБУ, введення в обіг оновленої банкноти номіналом 50 грн і монети номіналом п'ять гривень - це частина комплексного рішення з оптимізації та поновлення банкнотно-монетного ряду гривні.

НБУ працював над осучасненням гривні з 2014 року. Завершення процесу оптимізації банкнотно-монетного ряду гривні заплановано на 2020 рік із введенням в обіг оновленої банкноти номіналом 200 грн, а також монети номіналом 10 грн. Завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні в результаті скоротиться і досягне оптимального розміру - 12 номіналів. Загалом у ньому залишиться шість номіналів монет (10 і 50 коп., 1, 2, 5 і 10 грн) і шість номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 і 1000 грн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА