12:47 20.12.2019

Частиною пакетної угоди щодо газу з Україною може стати виплата "Газпромом" $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу - джерело в російській делегації

2 хв читати
Частиною пакетної угоди щодо газу з Україною може стати виплата "Газпромом" $3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу - джерело в російській делегації

Частиною пакетної угоди щодо газу з Україною може стати виплата "Газпромом" $3 млрд, присуджених "Нафтогазу України" за рішенням Стокгольмського арбітражу, повідомило журналістам джерело в російській делегації.

"Продовження переговорів щодо всього комплексу питань заплановане сьогодні в Мінську", - наголосив співрозмовник.

У четвер на щорічній прес-конференції Путін так прокоментував рішення Стокгольмського арбітражу, що присудив "Газпрому" виплатити "Нафтогазу України" $2,6 млрд: "Я переконаний як юрист за базовою своєю освітою, що це рішення Стокгольмського арбітражного суду має не юридичний, не правовий характер, а скоріше політичний". Президент зазначав, що РФ виходитиме з рішення суду й шукатиме прийнятне рішення для всіх, зокрема і для України, зберігаючи транзит газу через країну, незважаючи на будівництво "Північного потоку" (один і два) і "Турецького потоку". "Питання в обсягах цього транзиту і в термінах, на які можна укласти контракт", - зазначав Путін.

При цьому глава російської держави нагадав про борг України перед Росією розміром $3 млрд. "Частину наших резервних коштів із Фонду національного добробуту Росії вкладено в українські цінні папери – саме $3 млрд. Є вже рішення суду в Лондоні з цього питання, яке не виконується", - сказав він. Президент РФ також нагадав, що Росія готова постачати Україні газ безпосередньо (Україна з 2015 року не закуповує російський газ, беручи його в Європі за допомогою віртуального реверсу), що буде на 20-25% дешевше, ніж закуповує Україна сьогодні.

Стокгольмський арбітраж наприкінці лютого 2018 року за результатами двох арбітражних спорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на постачання і транзит газу зобов'язав російську компанію доплатити НАК $2,56 млрд. "Газпром" ці рішення оскаржить, але українська сторона не хоче очікувати розгляду апеляції та розгорнула полювання на активи "Газпрому" в зарубіжних юрисдикціях. "Нафтогаз" уже заявив, що готовий розглянути можливість отримання від "Газпрому" природного газу замість грошей у рахунок цієї суми.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА