16:53 21.12.2019

"Газпром" платитиме "Нафтогазу" узгоджений тариф за транзит, а розмір тарифу регулятора - проблема "Нафтогазу" - Козак

2 хв читати
"Газпром" платитиме "Нафтогазу" узгоджений тариф за транзит, а розмір тарифу регулятора - проблема "Нафтогазу" - Козак

"Нафтогаз України" візьме на себе ризики тарифоутворення на транзит газу з ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), пояснив у суботу журналістам віце-прем'єр РФ Дмитро Козак.

"Буде тариф відповідно до законодавства України, що на сьогодні відповідає вимогам європейського законодавства. Його встановить Україна, регулятор, до кінця року. Але нас сьогодні це вже не цікавить. Це буде проблема "Нафтогазу". Ми "Нафтогазу" сказали, скільки ми будемо готові йому компенсувати за надання цієї послуги, але нас тариф не турбує. Скільки - я не хочу відкривати комерційну таємницю - перш за все "Нафтогазу України", - сказав Козак.

У протоколі переговорів РФ і України закріплено, що тариф на транспортування газу повинен бути "конкурентним, що відповідатиме рівню газотранспортних тарифів, які застосовують у країнах Західної і Центральної Європи".

Віце-прем'єр зазначив, що "Нафтогаз" загалом бере на себе деякі ризики у взаємодії "Газпрому" з Україною. "Механізм полягає в тому, що ми маємо справу не з Україною, не з'ясовуємо ні питань регулювання, ні тарифів. Тепер у нас є компанія, яка надає нам послугу з доставки російського газу європейським споживачам через Україну. Це "Нафтогаз". Ось всі ризики, пов'язані з тарифним, законодавчим регулюванням і функціонуванням ГТС України - це тепер питання взаємодії компанії "Нафтогаз України" з державою Україна. Ми хотіли створити таку схему, щоб "Газпром" не був безпосереднім учасником", - додав віце-прем'єр.

Він навів подробиці перебігу переговорів: "Була спроба знайти компанію з високим кредитним рейтингом, яка стала б уповноваженою компанією з організації транзиту через Україну. Все це в підсумку ні до чого не привело. Тому ми запропонували так: спробуймо не шукати нікого. Оскільки що більше сторін, то складніше домовитися. Кожен висуває свої умови. Спробуймо домовитися на дві сторони".

Міністр енергетики і захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель заявив, що "тариф має збільшуватися, буде деяке зростання, є чітке розуміння сторін: тариф певним чином повинен бути збільшений".

Але Козак не став оцінювати динаміку тарифу: "Не знаємо. Якщо буде тариф нижчий за розмір цієї послуги, то це будуть додаткові доходи "Нафтогазу України". Якщо тариф буде вищим, то це комерційні ризики "Нафтогазу України". Але "Нафтогазу України" легше з державними органами України вирішувати ці питання, для того, щоб забезпечити собі прибуток від надання цієї послуги, що нам звідси сперечатися, доводити – обґрунтований цей тариф, не обґрунтований. Це вже уряд України, регулятор український, незалежний регулятор має вирішувати", - додав російський віце-прем'єр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА