12:44 23.12.2019

Мінрегіон пропонує фінансувати добудову проблемних ЖК за рахунок місцевих бюджетів - законопроект

2 хв читати
Мінрегіон пропонує фінансувати добудову проблемних ЖК за рахунок місцевих бюджетів - законопроект

 Міністерство розвитку громад та територій України пропонує законодавчо закріпити механізм завершення будівництва та введення в експлуатацію проблемних житлових об'єктів (довгобудів) за рахунок щорічного виділення фінансування з місцевих бюджетів.

Відповідну ініціативу закріплює законопроект "Про особливості врегулювання добудови проблемних об'єктів житлового будівництва", розміщений на сайті Мінрегіону 16 грудня.

"Мінрегіон проаналізував інформацію, отриману від обласних держадміністрацій та Київської міськдержадміністрації. За їхньою інформацією, станом на 1 жовтня 2019 року в Україні вважаються проблемними 150 об'єктів житлового будівництва. Найбільше таких об'єктів у Києві (51), Київській (23) та Одеській ( 14) областях", - йдеться в пояснювальній записці до документа.

Отже, Мінрегіон пропонує врегулювати правовідносини, що виникли у зв'язку з залученням коштів фізичних, юридичних осіб в будівництво проблемних об'єктів житлового будівництва, і визначити механізм їх добудови за участю держави, ОДА, органів місцевого самоврядування, комунальних підприємств (КП).

Законопроект, зокрема, передбачає, що фінансування робіт із технічного обстеження таких об'єктів здійснюватиметься за рахунок коштів обласних бюджетів, а добудова - за рахунок місцевих.

"Фінансування завершення їх будівництва за рахунок коштів місцевих бюджетів щорічно передбачатиметься у програмі соціально-економічного розвитку відповідного населеного пункту", - йдеться в записці.

Як у ній зазначається, законопроект передбачає створення, або визначення КП, яке виконуватиме функції замовника завершення будівництва проблемних об'єктів.

Водночас документ передбачає створення облдержадміністраціями комісій для проведення технічного обстеження таких об'єктів. За їхніми результатами складатимуться звіти з висновками про можливість/неможливість безпечного завершення будівництва об'єктів або придатності до подальшої експлуатації.

Відповідно до законопроекту, Кабінет Міністрів має скласти вичерпний перелік проблемних об'єктів житлового будівництва, а місцеві органи самоврядування забезпечити затвердження місцевих цільових програм завершення будівництва.

З метою реалізації законопроекту необхідно внести зміни до Господарського процесуального кодексу, закону "Про судовий збір", "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Як йдеться у повідомленні Мінрегіону, законопроект перебуває на стадії обговорення з інвесторами довгобудів, фахівцями міністерства, експертами та представниками ДАБІ та КМДА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА