16:30 23.12.2019

"Нафтогаз" займається напрацюванням угод із "Газпромом" і ОГТСУ

2 хв читати
"Нафтогаз" займається напрацюванням угод із "Газпромом" і ОГТСУ

НАК "Нафтогаз України" проаналізував протокол, укладений на урядовому рівні між представниками України, Росії та ЄС 20 грудня, розпочав роботу над текстами угод.

"Нафтогаз" працює над текстами угод, передбачених протоколом. Зокрема, йдеться про угоду про врегулювання взаємних претензій, договір про організацію транзиту між "Нафтогазом" та ПАТ "Газпром" та договір бронювання потужностей між "Нафтогазом" та ТОВ "Оператор ГТС України (ОГТСУ)", - повідомила компанія.

Паралельно ОГТСУ продовжує узгодження тексту договору про взаємодію операторів мереж із представниками "Газпрому", укладення якого є першим кроком для створення технічної можливості для продовження транзиту російського газу після 1 січня 2020 року.

Загалом "Нафтогаз" схвалює визнання російською стороною необхідності виконувати рішення арбітражів 2017-2018 рр. і її намір продовжувати транспортування газу до ЄС через територію України.

"Нафтогаз" проводитиме переговори з "Газпромом" та іншими залученими сторонами для узгодження детальних юридичних і комерційних умов. Як і раніше, "Нафтогаз" діятиме в інтересах компанії та України як свого акціонера й надійного транзитера газу до Європи", - резюмується в прес-релізі.

Як повідомлялося, підписаний 20 грудня в Мінську тристоронній протокол передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, паралельну відмову сторін від наявних позовів, зокрема врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України, та підписання транзитної угоди на п'ять років (2020 року - 65 млрд куб. м, 2021-2024 - 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження ще на 10 років.

У "транзитній" частині пакета документів необхідно підписати міжоператорську угоду про приєднання мереж (interconnection agreement) між ОГТСУ) і "Газпромом", а також договір між "Нафтогазом України" та "Газпромом" на організацію транспортування з подальшою транспортною угодою між НАК і ОГТСУ.

Тариф за транспортування між НАК і ОГТСУ визначатиметься на підставі рішень українського регулятора. Водночас сторони, що беруть участь у процесі переговорів, не озвучили вартості тарифу в проекті угоді між НАК і "Газпромом".

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко пояснив необхідність підписання транспортної угоди між НАК і "Газпромом" відмовою російської компанії брати на себе українські законодавчі та регуляторні ризики.

За його словами, угоду про організацію транзиту між НАК і "Газпромом" буде укладено на п'ять років з певними обсягами, під які "Нафтогаз" забронює потужності в оператора газотранспортної системи України. За ці потужності "Газпром" гарантовано має заплатити "Нафтогазу", а "Нафтогаз" - оператору. Угоду між "Газпромом" і "Нафтогазом" буде укладено за міжнародним правом і зі з'ясуванням спорів у міжнародному арбітражі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА