22:12 23.12.2019

Підприємствам ГМК уперше за останні роки затримали відшкодування ПДВ сумою понад 2 млрд грн

3 хв читати
Підприємствам ГМК уперше за останні роки затримали відшкодування ПДВ сумою понад 2 млрд грн

Підприємствам гірничо-металургійного комплексу (ГМК) України, які формують близько 30% надходжень валютної виручки в країну, вперше за останні роки затримали відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) більш ніж на 2 млрд грн за поставлену на експорт продукцію, заявило об'єднання "Укрметалургпром".

"І без того ситуацію, в якій опинилася провідна національна галузь, інакше, як критичною, назвати важко: в умовах помітного зниження цін на світовому ринку сталі і істотного підвищення собівартості металургійного виробництва, українські гірничодобувні і металургійні підприємства, починаючи з початку року працюють з істотною нестачею фінансових ресурсів. І затримка від держави ще понад 2 млрд грн відшкодування ПДВ, на яке металурги мають цілком законне право, викликає, м'яко кажучи, подив", - йдеться в заяві.

На думку "Укрметалургпрому", Державна податкова служба України (ДПС) вкотре в кінці року закриває дірки в бюджеті шляхом перенесення значної частини відшкодування ПДВ на січень 2020 року, через що в першу чергу знову страждає реальний сектор економіки України.

Згідно з даними об'єднання, в грудні галузі "притримали" більше 80% заявленого відшкодування ПДВ.

В "Укрметалургпромі" нагадали, що новий глава ДПС Сергій Верланов неодноразово публічно наголошував, що відомство активно працює над адмініструванням ПДВ з метою недопущення повтору типової ситуації кінця року і затримки відшкодування. "У реальності вийшло, що обсяги "притриманого" відшкодування ПДВ грудня є рекордними за останні кілька років", - констатується в заяві.

Також зазначається, що підприємства ГМК протягом останніх кількох місяців намагалися донести владі, що галузь з початку 2019 року перебуває в глибокій кризі, про що свідчить значне падіння виробництва сталі і рекордний збиток за підсумками трьох кварталів 2019 року. У підприємств ГМК в умовах кризи немає запасу грошей на рахунках і немає можливості протягом декількох днів ці кошти мобілізувати. Несвоєчасна виплата ПДВ призведе до затримки платежів тисячам постачальників і підрядників, у яких через це можуть виникнути складності з виплатою зарплати напередодні новорічних свят, йдеться в документі. Згідно з ним, адміністративне вимивання обігових коштів з галузі у вигляді несвоєчасного відшкодування ПДВ з великою часткою імовірності призведе до подальшого зниження виробництва на окремих підприємствах ГМК, в результаті чого бюджет недорахується податкових надходжень, а країна - валютної виручки.

Раніше "Укрметалургпром" вже висловлював глибоку стурбованість кризовою ситуацією в ГМК України, в результаті чого зупинено низку підприємств і різко знижується випуск металопродукції. За прогнозами "Укрметалургпрому", в грудні поточного року очікується виробництво чавуну на рівні 1,25 млн тонн, сталі - 1,2 млн тонн, прокату - 1,1 млн тонн, що є одним з найнижчих рівнів випуску металопродукції. Якщо в грудні 2016 року було виплавлено 2,05 млн тонн рідкої сталі, то в грудні-2017 - вже 1,9 млн тонн, грудні-2018 - 1,85 млн тонн, а в грудні-2019 буде виплавлено не більше 1 млн тонн . Об'єднання очікує зниження на 37% обсягів виробництва в грудні-2019 порівняно з груднем-2018 і 42% - з груднем-2016.

З огляду на тенденцію, 2019 рік українська металургійна галузь, за прогнозами, завершить наступним чином: виробництво чавуну - 20 млн тонн, сталі - 20,5 млн тонн, прокату - 18 млн тонн.

"Це найгірший показник за весь період існування незалежної України. Для порівняння, якщо в 2017 році було виплавлено 21,3 млн тонн сталі, то в минулому році - 21,1 млн тонн", - констатував "Укрметалургпром".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА