07:27 24.12.2019

Робочий варіант участі європейського посередника між "Газпромом" і оператором ГТС України зірвався на 3-сторонніх переговорах через відмову посередника

3 хв читати
Робочий варіант участі європейського посередника між "Газпромом" і оператором ГТС України зірвався на 3-сторонніх переговорах через відмову посередника

Робочим варіантом, який розглядався під час тристоронніх газових переговорів Україна-РФ-ЄС в Берліні 19 грудня, був варіант, коли між "Газпромом" і українським оператором ГТС буде європейська компанія, яка отримуватиме газ на кордоні Україна-РФ, повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"На жаль, не вдалося цього досягти, оскільки ця європейська компанія нині відмовилася", - сказав він в ефірі "Громадського" в понеділок увечері.

"Але ми очікуємо, що багато європейських компаній, які раніше отримували газ від "Газпрому" в Словаччині, Австрії, Німеччині, Франції, Італії, отримуватимуть газ на кордоні Україна-РФ і зможуть потім продавати цей газ, зокрема, і в Україні за ціною, яка нижче європейської плюс вартість транспортування з Європи в Україну", - додав Вітренко.

Представник НАК відмовився коментувати достовірність інформації українських ЗМІ про те, що низка компаній вже досягли якихось домовленостей з "Газпромом" про прямі поставки газу в Україну. "Тут складно щось сказати: "Нафтогаз" не бере участі в таких переговорах", - пояснив Вітренко.

Водночас він зазначив, що українська сторона в ході переговорів докладає дуже багато зусиль, щоб так звані точки передачі газу були перенесені на російсько-український кордон. За словами топ-менеджера НАК, у такому випадку він не бачить ризиків у прямих закупівлях прозорими компаніями газу у "Газпрому" для України, якщо тільки це не буде певне політичне рішення, щоб "якісь непрозорі компанії непрозоро отримували гроші, щоб вони допомагали РФ реалізовувати якісь політичні цілі на території України".

Вітренко додав, що зазначені в протоколі обсяги транзиту є базовими або гарантованими з боку "Газпрому" на 5 років, тоді як згідно з впровадженим Україною європейськими правилами, крім таких довгострокових контрактів може бути ще багато короткострокових контрактів - не тільки з "Газпромом", але й з іншими компаніями.

"Щоб був ліквідний ринок, щоб учасники могли бронювати потужності на рік, квартал, місяць, добу вперед. Ці тарифи вище, з коефіцієнтом до двох: на добу вдвічі вище, ніж на 5 років", - пояснив топ-менеджер НАК.

За його словами, "Нафтогаз" очікує появи таких додаткових обсягів транзиту до тих, що визначені з "Газпромом" як довгострокові на п'ять років.

Підписаний 20 грудня в Мінську міжурядовий протокол Україна-РФ-Єврокомісія передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмова сторін від існуючих позовів, включно з врегулюванням штрафу Антимонопольного комітету України на $ 7,4 млрд, і підписанням транзитної угоди на п'ять років (2020р. - 65 млрд куб. м, 2021-2024 - по 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на 10 років.

У "транзитній" частині пакета документів необхідно підписати міжоператорську угоду про приєднання мереж (interconnection agreement) між ОГТСУ і "Газпромом", а також договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на організацію транспортування з подальшою транспортною угодою між НАК і ОГТСУ. Тариф за транспортування між НАК і ОГТСУ буде визначатися на підставі рішень українського регулятора. Одночасно, сторони, котрі беруть участь у процесі переговорів, не озвучили вартість тарифу в проекті угоди між НАК і Газпромом.

Необхідність підписання транспортної угоди між НАК і "Газпромом" обидві сторони пояснюють небажанням російської компанії брати на себе українські законодавчі та регуляторні ризики. Угоду про організацію транзиту між НАК і "Газпромом" буде укладено на п'ять років з певними обсягами, під які "Нафтогаз" забронює потужності у оператора ГТС України. За ці потужності "Газпром" гарантовано повинен заплатити "Нафтогазу", а "Нафтогаз" - оператору. Угоду між "Газпромом" і "Нафтогазом", як заявив раніше Вітренко, буде укладено з міжнародного права і з з'ясуванням суперечок в міжнародному арбітражі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА