20:02 24.12.2019

Рада фінстабільності констатувала помірні системні ризики і шукає шляхи відновлення платоспроможності ФГВФО

2 хв читати
Рада фінстабільності констатувала помірні системні ризики і шукає шляхи відновлення платоспроможності ФГВФО

Стан фінансового сектора України сьогодні є чи не найкращим за роки незалежності країни, повідомив Нацбанк України за результатами засідання Ради з фінансової стабільності у вівторок.

"Наявні ризики для фінансової стабільності несуттєві", - наголошується в прес-релізі центробанку.

Рада відзначила, що в світі з'являються обережний оптимізм і поліпшуються очікування на 2020 рік. Українська економіка зростає швидше, ніж прогнозувалося, інфляція увійшла в цільовий діапазон.

Водночас, зазначає Нацбанк, в країні зафіксовано спад обсягу промислового виробництва, який учасники засідання Ради з фінстабільності переважно пов'язують з несприятливою ціновою кон'юнктурою на окремих світових товарних ринках, зокрема з динамікою цін на метали.

"Ситуація на валютному ринку залишається сприятливою, Національний банк викуповує надлишок валюти на ринку для поповнення міжнародних резервів: з початку року чиста купівля валюти НБУ вже перевищила $ 6 млрд. Сприятлива макроекономічна ситуація, низька інфляція і зміцнення гривні сприятимуть зниженню доларизації фінансової системи", - йдеться в повідомленні.

Серед обговорюваних на зустрічі ключових питань було відновлення платоспроможності Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО), заборгованість якого перед Мінфіном складає 49 млрд грн за основною частиною боргу. Члени Ради обговорили можливі шляхи врегулювання платоспроможності Фонду, фінансова та юридична оцінка декількох сценаріїв буде проведена в першому кварталі 2020 року.

"У контексті питання роботи ФГВФО була підтримана ідея приєднання Ощадбанку до загальної системи гарантування вкладів фізичних осіб з середини 2020 року. План входження банку до складу учасників Фонду буде розроблений додатково", - наголошується в прес-релізі.

Крім того, Рада обговорила ризики роботи фондів фінансування будівництва (ФФБ), що викликає занепокоєння у регуляторів ринку в зв'язку з появою нової інформації про неналежне виконання своїх зобов'язань.

"Члени Ради погодилися з необхідністю швидких змін до законодавства для посилення захисту інвесторів та більшої прозорості первинного ринку нерухомості. Відповідні пропозиції будуть надані парламенту", - йдеться в прес-релізі.

Учасники засідання також погодили створення міжвідомчого Комітету з фінансового розвитку, який буде координувати впровадження Стратегії розвитку фінансового сектора України до 2025 року. Крім цього, розширено робочу групу з врегулювання непрацюючих кредитів державних банків: до її складу включили представників правоохоронних органів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін пропонує ВР ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Кількість вакансій на ринку праці зросла до нового рекорду з початку війни

Голова Держенергонагляду допускає доцільність підвищення тарифів на е/е у 2024 р. з метою відновлення енергооб'єктів

Шмигаль: У квітні Україна вийшла на обсяги експорту, співставні з довоєнними місяцями

Група "Нафтогаз" у 2023 р. отримала 23,1 млрд грн чистого прибутку проти 79,1 млрд грн збитку у 2022 р.

"Укренерго" фіксує зростання споживання е/е через похолодання

Фонд енергоефективності запускає програму "ГрінДІМ" для ОСББ та ЖБК

Енергетики повернули світло майже всім споживачам Сумщини, знеструмленим після ударів РФ по енергооб'єктах у понеділок - Міненерго

"Укрнафта" й АРМА звернулися до АМКУ по дозвіл на концентрацію для управління активами групи "Татнефть"

"Аврора" стане першим орендарем М10 Lviv Industrial Park

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА