11:51 26.12.2019

Мінекономіки розробляє стратегію розвитку промисловості, створило антикризовий штаб з оцінки ситуації в галузі

2 хв читати
Мінекономіки розробляє стратегію розвитку промисловості, створило антикризовий штаб з оцінки ситуації в галузі

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства має намір підписати з представниками промисловості меморандум щодо стратегії і плану дій, спрямованих на захист і розвиток промисловості, оскільки падіння промисловості набуло системного характеру, повідомив глава відомства Тимофій Милованов.

"Падіння промисловості набуло системного характеру і потребує швидких дій держави. Мінекономіки працює над підписанням меморандуму з галуззю з першочергових кроків, стратегією та планом дій із захисту та розвитку промисловості", - написав міністр у Facebook у середу.

Він також зазначив, що починає працювати штаб щодо поточної ситуації з інфраструктурою, в складі якого, крім представників промислових підприємств, - "Укрзалізниця" і морські порти.

"Уже розроблено 13 напрямів - векторів дій, які буде незабаром оприлюднено", - додав Милованов.

На його думку, якщо раніше падіння промисловості пояснювалося дією окремих факторів, зокрема нестабільними замовленнями на внутрішньому ринку, зупиненням частини виробничих потужностей, логістичними проблемами із залізничним транспортом та іншими, то наразі падіння поглибилося – воно триває шостий місяць поспіль та охопило майже всі види промисловості. Позитивні результати показали тільки хімічне, меблеве виробництво, ремонт і монтаж обладнання.

"Це свідчить про дію системних факторів, таких як нестача попиту, що поєднується із негативним впливом зміцнення гривні на конкурентоспроможність вітчизняних виробників", - наголосив глава Мінекономіки.

При цьому Милованов відзначає прискорення зростання будівництва.

"У січні-листопаді 2019 року у будівництві зростання прискорилося до 21,3% ("плюс" 20,8% у січні-жовтні 2019 року). Дані результати насамперед обумовлені значним збільшенням будівництва інженерних споруд ("плюс" 25,5% у січні-листопаді 2019 року) та нежитлових будівель ("плюс" 30,5% відповідно), яке активно фінансувалося за рахунок державного та місцевого бюджетів, коштів міжнародних донорів та власних коштів підприємств. Водночас у житловому будівництві зростання було досить незначним", - написав Милованов.

Водночас президент UBC Group Ігор Гуменний вважає, що падіння промисловості пов'язано насамперед зі зміцненням гривні.

"Падіння промисловості - результат зміцнення гривні на 20% за рік і зростання зарплат на 80% за два роки за незмінної продуктивності праці. Це стимулює імпорт і руйнує виробництво в Україні. Але зате короткостроково зростає роздрібний товарообіг. Уряд посилює картину популістськими соціальними ініціативами, якось починає приймати КЗпП замість демонополізації і деолігархізації", - написав Гуменний у Facebook.

Паралельно промислові компанії страждають від відсутності доступу до кредитування.

"Уряд вибудував свою систему фінансування дефіциту бюджету через ОВДП. У свою чергу банкам такий інструмент полюбився більше, ніж кредитування", - додав Гуменний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА