13:14 26.12.2019

Нацбанк розпочав примусове стягнення 1,5 млрд грн з екс-власника банку "Фінанси та кредит" Жеваго

2 хв читати
Нацбанк розпочав примусове стягнення 1,5 млрд грн з екс-власника банку "Фінанси та кредит" Жеваго

Національний банк України (НБУ) 26 грудня отримав виконавчі листи та звернувся до Державної виконавчої служби (ДВС) для реалізації рішення Шевченківського районного суду від 1 жовтня 2019 року про стягнення з колишнього власника банку "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Нацбанку, повідомляється на сайті регулятора в четвер.

"Ми вживатимемо всіх можливих правових заходів для стягнення коштів на виконання рішення в рахунок погашення заборгованості банку. На сьогодні загальний обсяг заборгованості банку "Фінанси та кредит" перед Національним банком за усіма кредитами рефінансування становить 6,6 млрд грн", - цитує прес-служба НБУ начальника відділу судової роботи з проблемними активами управління роботи з проблемними активами НБУ Сергія Бойка.

Нацбанк очікує, що частково цю заборгованість буде погашено за рахунок стягнення коштів безпосередньо з Жеваго (фінансового поручителя за кредитами рефінансування) та підконтрольних йому компаній – майнових поручителів, до яких центробанк також подав близько 30 позовів до судів, уточнив Бойко.

Центробанк додав, що Жеваго намагався оскаржити рішення суду, але не сплатив вчасно судовий збір, у зв'язку з чим Київський апеляційний суду 13 грудня повернув без розгляду його апеляційну скаргу. Це дозволило НБУ звернутися до ДВС щодо примусового виконання рішення суду райсуду.

Як повідомлялося, Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з колишнього власника банку "Фінанси та кредит" Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку України (НБУ) в рахунок погашення заборгованості банку за наданими раніше кредитами рефінансування, водночас суд відмовив Жеваго в зустрічному позові про визнання нечинним договору поруки, укладеного з НБУ.

У 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку "Фінанси та кредит", уклав з НБУ договір поручительства про погашення кредитів рефінансування за низкою кредитних договорів, узявши на себе особисті зобов'язання щодо погашення заборгованості фінансової установи перед центробанком. Оскільки Жеваго продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов'язання за договором поруки, в грудні 2015 року НБУ звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.

Як зазначає центробанк, фактично судовий процес тривав майже 3,5 року, оскільки опонент використав усі можливості для затягування процесу.

НБУ 17 вересня 2015 року ухвалив рішення про зарахування банку "Фінанси та Кредит" до категорії неплатоспроможних. На момент затвердження цього рішення акціонером банку був Костянтин Жеваго, який опосередковано володів часткою в 97,67% акцій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА