20:28 26.12.2019

Приватизація ПАТ "Центренерго" в 2020 р може не відбутися

3 хв читати
Приватизація ПАТ "Центренерго" в 2020 р може не відбутися

Голова Фонду держмайна (ФДМ) України Дмитро Сенниченко сумнівається в приватизації ПАТ "Центренерго" в 2020 році, незважаючи на те, що підприємство заявлено до переліку об'єктів великої приватизації на наступний рік.

"Так, входить ("Центренерго" анонсований ФДМ як один з кількох великих об'єктів приватизації-2020 року - ІФ). Але у підприємства є своя історія. Наразі там немає радника. Тому для початку ми повинні оголосити конкурс на цю посаду. Думаю, з цим ми впораємося вже в січні. Але, чесно кажучи, я не бачу перспектив приватизації "Центренерго" в 2020 році", - сказав він в інтерв'ю LB.ua. в четвер.

При цьому він підкреслив, що не отримував жодних вказівок від голови Офісу президента Андрія Богдана щодо приватизації енергогенеруючого підприємства.

"Є загальне ЦУ - прискорювати процес приватизації і робити його прозорим. Це головне завдання. І будь-яких розмов конкретно щодо "Центренерго" не було", - уточнив голова ФДМ.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Олексій Гончарук на нараді в ФДМ у листопаді доручив голові відомства найближчим часом затвердити радника з приватизації "Центренерго" і до 1 квітня 2020 року продати один об'єкт "великої" приватизації, а також почати підготовку до приватизації ще п'яти великих держкомпаній.

"Якщо треба буде приймати кадрові рішення, приймайте кадрові рішення. Якщо люди, які там (у "Центренерго" - ІФ) є, спеціально доводять підприємство до стану неплатоспроможності, обов'язково треба приймати стосовно них рішення", - зазначив Гончарук.

Глава ФДМ 13 грудня змінив членів наглядової ради ПАТ "Центренерго", призначивши на ці посади позаштатного радника голови Фонду Сергія Слепканя, заступника директора юридичного департаменту відомства Олесю Шевчук та головного спеціаліста відділу забезпечення діяльності органів управління господарських товариств Фонду Поліну Андрієнко.

За інформацією, розміщеною на сайті "Центренерго", Слепкань до призначення позаштатним радником глави ФДМ, з вересня до грудня 2015 року, був головою правління ПАТ "Дніпродзержинська ТЕЦ", з квітня до листопада 2014 го - директором ГПУ "Полтавагазвидобування".

За даними системи розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), раніше Слепкань очолював "Київгаз" (з січня 2007 року до грудня 2010 року), а також службу безпеки "Київводоканалу".

Фонд у липні 2017 року на конкурсі обрав радником з приватизації "Центренерго" компанію Ernst & Young z Corporate Finance sp.k (польський підрозділ EY). Оголошений в жовтні 2018 року фондом конкурс з продажу держпакету "Центренерго" не відбувся, оскільки обидві компанії, які подали заявки на участь у ньому, не були до нього допущені.

За даними Української енергетичної біржі (УЕБ) ПАТ "Центренерго" з початку грудня на біржових аукціонах двічі продало свою електроенергію непікових навантажень за середньозваженою ціною в 567 грн МВт-год, що відповідає ціні ресурсу, реалізованого НАЕК "Енергоатом" у рамках виконання спецзобов’язань.

Згідно даних біржі, серед учасників, допущених до укладення договорів за результатами аукціону, були ТОВ "Укртрансліт", АТ "Нікопольський завод феросплавів", ТОВ "Юнайтед Енерджі", а також КП "Кривбасводоканал".

"Центренерго" експлуатує 23 блоки (18 - пиловугільні, п'ять - газомазутові) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7690 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

Як повідомлялося, в січні-вересні 2019 року "Центренерго" отримало чистий збиток 1 млрд 487,517 млн грн проти 489,508 млн грн чистого прибутку за аналогічний період минулого року.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА