16:58 27.12.2019

Дотації для аграріїв обсягом 1 млрд грн заблоковано в судовому порядку через позов ВАР

3 хв читати
Дотації для аграріїв обсягом 1 млрд грн заблоковано в судовому порядку через позов ВАР

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив про блокування виплат дотацій аграріям обсягом 1 млрд грн у зв'язку з позовом громадської спілки "Всеукраїнська аграрна рада" (ВАР) до попереднього уряду.

"Кабінет Міністрів цього року профінансував всі програми, які були в бюджеті щодо державної підтримки сільського господарства обсягом 3,4 млрд грн. Але ще на 1 млрд грн виплати наразі заблоковано в судовому порядку через позов Всеукраїнської аграрної ради до попереднього уряду", - сказав він на брифінгу за підсумками засідання Кабінету Міністрів у п'ятницю.

За словами міністра, протягом 2019 року було виплачено понад 2,8 млрд грн за програмами розвитку фермерства, тваринництва, садівництва, компенсації за залучені кредити, за закуплену сільгосптехніку та обладнання.

"Цього місяця виплачено понад 270 млн грн за програмою підтримки хмелярства, закладки молодих садів, виноградників та ягідників, а також 337 млн грн за програмою фінансової підтримки заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів", - сказав Милованов.

Водночас він зазначив, що уряд виконує свої зобов'язання, але через позов ВАР виплати за двома програмами підтримки було заблоковано.

"Припинено виплати за програмами державної підтримки тваринництва, зберігання та переробки сільгосппродукції, аквакультури, рибництва на 730 млн грн і фінансової підтримки розвитку фермерських господарств на суму 186 млн грн. Кошти на ці програми передбачено в держбюджеті на цей рік у повному обсязі. Їх могло бути виплачено, якби не поданий до суду позов щодо визнання протиправними та нечинними нормативно-правових актів, ухвалених ще у лютому 2018 року", - сказав міністр.

Милованов заявив, що 26 грудня 2019 року Міністерство юстиції подало касаційну скаргу до Верховного Суду. На запитання, чи йтиме уряд на мирову угоду з ВАР, він сказав, що це не вирішить питання виплат.

"Ця пропозиція (мирова угода - ІФ) хороша для комунікації, але вона не вирішує питання по суті. Суд не може розглянути питання раніше за січень. Це не та дія, яка вирішить питання щодо виплат", - сказав він.

Як повідомлялося, Шостий апеляційний адміністративний суд Києва 10 грудня 2019 року частково задовольнив позов ВАР, визнавши протиправною та скасувавши постанову Кабміну від 7 лютого 2018 року (№106 і №107) про розподіл держдотацій у аграрному секторі України.

За словами адвоката ВАР, віце-президента адвокатського об'єднання "Юридична компанія "Капітал" Дмитра Лошакова, це означає, що зазначені постанови втратили чинність і не діють. При цьому він зазначив, що механізму повернення коштів, які було отримано на підставі зазначених постанов, законодавство не передбачає.

Водночас голова ВАР Андрій Дикун повідомив про готовність підписати з урядом мирову угоду та забрати всі звинувачення, крім одного - повернення обмеження під час виплат дотацій обсягом 150 млн грн в одні руки.

Крім того, голова ВАР зазначив, що півроку тому союз подав до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) документи про підтвердження фактів несправедливого, на думку ВАР, розподілу держдотацій в аграрній сфері протягом 2017-2018 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА