10:12 28.12.2019

Банки з російським капіталом продемонстрували найгірші результати під час стрес-тестування

2 хв читати
Банки з російським капіталом продемонстрували найгірші результати під час стрес-тестування

Найгірші результати і за базовим, і за несприятливим сценарієм під час стрес-тестування продемонстрували банки з російським капіталом, повідомляється у звіті про стрес-тестування банків у 2019 році, розміщеному на сайті Національного банку України (НБУ) в п'ятницю.

Як наголошується у звіті, такі результати стрес-тестування зумовлені поступовим згортанням, відсутністю якісних активів і достатніх доходів від основної діяльності цих банків.

Крім того, цього року погіршилися результати стрес-тестування державних Ощадбанку та Укрексімбанку через амортизацію застави за старими непрацюючим кредитами, зазначено в звіті.

"Додатково на ці банки негативно впливали низька поточна чиста процентна маржа та високе співвідношення операційних витрат і доходів (CIR)", - зазначено в документі.

Згідно зі звітом, також за результатами стрес-тестування значного нарощування капіталу потребував Укрсоцбанк, але в 2019 році його було приєднано до Альфа-Банку, на який перейшла скоригована потреба у капіталі як на правонаступника.

Крім того, суттєво погіршилися результати стрес-тестування роздрібних банків, що пов'язано з консервативним припущенням, що у разі шоку п'ята частина незабезпечених кредитів фізичних осіб стане дефолтними.

Як наголошується у звіті, другий рік поспіль значна потреба в капіталі банків виникне у фінустанов із концентрованими корпоративними кредитними портфелями.

"Дев'ять банків вдруге успішно проходять стрес-тестування. Більшість із них - іноземні, а також державні ПриватБанк і Укргазбанк. Серед банків, які минулого року потребували капіталу, в 2019 не виявлено його нестачу для ПУМБ і Альфа-Банку", - зазначено в документі.

Згідно зі звітом про стрес-тестування банків, станом на 1 січня 2019 року додаткового капіталу також не потребували Ідея Банк, Креді Агріколь Банк, Кредобанк, ОТП Банк, ПроКредит Банк, Райффайзен Банк Аваль і Укрсиббанк.

За даними звіту про стрес-тестування, дочка російського "ЗЕБ" - Промінвестбанк - за базовим сценарієм потребувала додаткового капіталу в розмірі 4,605 млрд грн, за несприятливим макроекономічним сценарієм - 6,32 млрд грн. Станом на 1 вересня потреба в додатковому капіталі, у результаті вжитих банком заходів, знизилася до 2,725 млрд грн і 3,961 млрд грн відповідно.

Розрахунковий дефіцит капіталу "дочки" російського Ощадбанку за базовим сценарієм становив 1,44 млрд грн, за негативним - 4,759 млрд грн. До 1 вересня, у результаті вжитих заходів, у фінустанови зникла потреба в додатковому капіталі.

У 2019 НБУ проводив стрес-тестування 29 фінустанов, на які загалом припадає понад 90% активів банківської системи.

Як наголошується в повідомленні Нацбанку, надалі центробанк повторно перегляне необхідні (цільові) рівні капіталу для банків за підсумками першого півріччя 2020 року, якщо ухвалені банками заходи приведуть до зниження ризиків їхньої діяльності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА