19:54 28.12.2019

"Укрметалургпром" оцінює втрати галузі від подорожчання розподілу газу в 550 млн грн на рік і просить допомоги у президента і прем'єра

2 хв читати
"Укрметалургпром" оцінює втрати галузі від подорожчання розподілу газу в 550 млн грн на рік і просить допомоги у президента і прем'єра

Додаткова фінансове навантаження на гірничо-металургійний комплекс (ГМК) України після підвищення НКРЕКП тарифів на розподіл природного газу на 65% перевищить 550 млн грн на рік, зростання тарифів необхідно зробити поетапним і обмежити 30%, заявляє об'єднання підприємств "Укрметалургпром".

"На жаль, достатнього і серйозного обгрунтування такого значного підвищення тарифів надано не було, аргументи споживачів залишилися без уваги. Підвищення тарифу буде мати негативні наслідки як для гірничо-металургійної галузі, так і для економіки і національної безпеки України в цілому", - підкреслюється в заяві, оприлюдненій на сайті об'єднання в суботу.

На думку "Укрметалургпрому", в умовах негативної кон'юнктури світового ринку і подорожчання цілої низки ресурсів і послуг для українських металургів життєво необхідним є прийняття економічно обґрунтованого тарифу на газорозподіл, а саме збільшення його в два етапи в межах 30% - з 510 до 665 грн / куб. м.

В об'єднанні вважають, що це дозволить підвищити фонд оплати праці в компаніях-розподільчих мережах (облгазах) відповідно до інфляції в 2017-2020 рр., або приблизно на 41%, тоді як підвищення тарифу до 841 грн за 1 тис куб м. необґрунтовано . Воно призведе до подальшого погіршення економічного становища української металургії та промисловості України в цілому.

"Укрметалургпром" посилається на інформацію з публічних джерел, що в собівартості цілої низки галузей економіки України газова складова займає значну частку: у виробництві азотних добрив - близько 80%, цегли - 60%, цукру - 25%, скла -20%.

На думку об'єднання, подібне рішення йде врозріз із заявою Кабміну про те, що завдяки домовленостям про збереження транзиту російського газу в Європу територією України ціна на "блакитне паливо" найближчим часом зростати не буде.

Українська промисловість пропонувала НКРЕКП своє розуміння економічно обґрунтованого підходу до розрахунку тарифу на розподіл газу, яке, на жаль, було повністю проігноровано, зазначається в заяві.

У ситуації, що склалася, "Укрметалургпром" звернувся до президента і прем'єр-міністра з проханням підтримати позицію українського ГМК про перегляд затвердженого тарифу на послуги газорозподільчих мереж у бік зниження до економічно виправданого рівня (+ 30% до рівня на 1 грудня-2019).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА