09:01 30.12.2019

Переговори щодо транзиту газу через Україну продовжаться 30 грудня

2 хв читати
Переговори щодо транзиту газу через Україну продовжаться 30 грудня

Переговори української та російської делегацій, спрямовані на формалізацію і виконання домовленостей про співпрацю в газовій сфері, що почалися в австрійській столиці в четвер, продовжилися в п'ятницю і тривали всі вихідні.

У суботу пізно ввечері глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв повідомив, що в переговорах є певний прогрес, але узгоджених текстів угод станом на цей час поки немає - "боротьба відбувається за кожну кому".

Увечері в неділю "Газпром" заявив про прибуття до Відня на місце зустрічі партнерів керівництва компаній, відповідальних за підписання підготовлених документів: "Всі уповноважені керівники з боку Газпрому і українських компаній і міністерств знаходяться у Відні для остаточного узгодження пакету документів відповідно до протоколу від 20 грудня".

Міністр юстиції Денис Малюська, уповноважений підписати мирову угоду з "Газпромом" щодо штрафу Антимонопольного комітету (АМКУ), опублікував світлину, яка свідчила про початок підписання документів у рамках мінського газового протоколу. Зі свого боку глава ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон, коментуючи світлину Малюськи в соцмережі "Фейсбук", зазначив: "Чекайте ... далі буде".

У ніч на понеділок ці новини продовження не отримали, розвиток подій очікується вдень 30 грудня.

Підписаний 20 грудня в Мінську міжурядовий протокол Україна-РФ-Єврокомісія передбачає пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу (ці гроші "Газпром" вже виплатив у п'ятницю), відмову сторін від існуючих позовів, включно із врегулюванням штрафу Антимонопольного комітету України на $ 7,4 млрд, і підписання транзитної угоди на п'ять років (2020р. - 65 млрд куб. м, 2021-2024 - 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на десять років.

У "транзитній" частині пакета документів необхідно підписати міжоператорську угоду про приєднання мереж між ОГТСУ і "Газпромом", а також договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на організацію транспортування з подальшою транспортною угодою між "Нафтогазом" і ОГТСУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА