19:27 31.12.2019

Підписання міжоператорської угоди між Україною та Словаччиною відкриває можливість віртуального реверсу

2 хв читати
Підписання міжоператорської угоди між Україною та Словаччиною відкриває можливість віртуального реверсу

Підписаний у вівторок в Брюсселі технічний договір про взаємодію (IA, interconnection agreement) за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, між операторами ГТС України і Словаччини відкриває можливість здійснення віртуального реверсу, повідомив глава НАК Андрій Коболєв.

"Головним елементом перемоги тут є усунення Газпрому між Ужгородом і Велкими Капушанами, як супероператора", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

"Це те над чим ми билися останні п'ять років, і тільки зараз цього вдалося досягти, адже були обмеження, зокрема і з нашого боку. Зараз, коли будуть урегульовані всі питання з вимірювання газу - це буде досить серйозним проривом. Це означатиме, що на всіх точках приєднання з Європейським Союзом почнуть діяти європейські правила, які серед іншого передбачають, наприклад, віртуальний реверс", - додав глава НАК.

За його словами, основним каменем спотикання при підписанні міжоператорської угоди між Україною та Словаччиною було питання вимірювання обсягів газу, який проходить через кордон країни.

"Є дві станції вимірювання газу з української та словацької сторони. Дві станції - це завжди проблема, дві станції завжди демонструють різні значення. Наразі команди ОГТСУ і Eustream вирішують врегулювання цього питання (на момент прес-конференції ще не було інформації про підписання IA - ІФ)", - сказав він.

Як повідомлялося, "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) і Eustream 31 грудня підписали технічний договір про взаємодію (interconnection agreement) за європейськими правилами з 1 січня 2020 на точках Будінце і Ужгород-Велке Капушани.

Важливість підписання угоди між ОГТСУ і Eustream у частині "віртуального реверсу" пов'язана з найбільшою пропускною спроможністю між Україною та Словаччиною в порівнянні з іншими перетинами між Україною та країнами ЄС.

"Віртуальний реверс" передбачає обмін природним газом між операторами газотранспортних систем, коли фізично газ через кордон не переміщається, а сторони виробляють взаємозалік.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА