20:12 31.12.2019

Базою розрахунку між "Нафтогазом" і "Газпромом" є затверджені українським регулятором тарифи

3 хв читати
Базою розрахунку між "Нафтогазом" і "Газпромом" є затверджені українським регулятором тарифи

Базою розрахунку тарифів між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" є затверджені 24 грудня українським регулятором тарифи для ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" на послуги з транспортування газу для точок входу / виходу на 2020-24 роки, повідомив глава НАК Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві у вівторок.

"Тарифи між Газпромом і Нафтогазом були прораховані як тарифи українського регулятора, до яких додається невелика маржа. Базою для цього розрахунку були насамперед тарифи, розраховані в Україні", - сказав він.

Глава НАК також зазначив, що прописану в контракті між Нафтогазом і Газпромом тарифну ставку він не може озвучити через умови конфіденційності, але вона майже не змінюється відповідно до діючої в поточному році (у жовтні - 2019 НАК прогнозував, що тариф на транзит російського газу в 2019 році складе $ 2,61 за 1 тис. куб. м на 100 км - ІФ).

"Для Газпрому тариф (на транзит - ІФ) майже не змінюється на гарантовані обсяги. На обсяги, які вони будуть замовляти на додаток до цього, він буде більший", - сказав він.

Коболєв додав, що закріплені в контракті з Газпромом мінімальні діапазони транзиту обсягом 225 млрд куб. м протягом п'яти років і затверджені тарифи роблять діяльність ГТС України життєздатною на перспективу 2020-24 рр..

Глава НАК також зазначив, що ступінь гарантованості прокачування Газпромом затверджених у контракті обсягів газу є "високою, кращою, ніж у минулому контракті".

Раніше, 24 грудня, український регулятор розрахував тарифи ОГТСУ на транспортування газу на міждержавних перетинах для точок входу і виходу на 2020-2024 роки. Зокрема, для точок входу (фактично для імпорту в Україну - ІФ) з боку країн західної Європи тариф знизиться на 29,1% - з $ 6,28 до $ 4,45 за 1 тис. куб. м / добу, з боку РФ (для транзиту та імпорту в Україну - ІФ) - збільшиться в 2,5 рази, з $ 6,28 до $ 16,01 за 1 тис. куб. м / добу.

Для точок виходу (транзит, гіпотетичний експорт з України - ІФ) в країни західної Європи тариф знизиться. Зокрема, в напрямку Польщі - на 27,6%, до $ 9,04 за 1 тис. куб. м / добу, Словаччини - на 44,8%, до $ 9,68 за 1 тис. куб. м / добу, Угорщини - на 45,1%, до $ 9,25 за 1 тис. куб. м / добу, турецький напрямок (Орловка / Ісакча) - на 91,8%, до $ 1,13 за 1 тис. куб. м / добу.

Водночас, не дивлячись на тарифи, що встановлюються регулятором з 2016 року, відповідно до європейської методології, для точок входу і виходу ГТС України, вони не застосовувалися щодо транзиту газу, здійснюваного за контрактом між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпром" від 2009 року.

Як повідомлялося, відповідно до підписаного 20 грудня в Мінську міжурядового протоколу Україна-РФ-Єврокомісія, протягом 27-30 грудня було реалізовано пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмовою сторін від позовів, котрі існують, включно з врегулюванням штрафу Антимонопольного комітету України на $ 7,4 млрд, і підписанням транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки - по 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на десять років.

У "транзитній" частині пакета документів підписані міжоператорська угода про приєднання мереж (interconnection agreement) між ОГТСУ і "Газпромом", а також договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на організацію транспортування, і транспортна угода між НАК і ОГТСУ.

Україна очікує отримати від транзиту природного газу протягом 2020-24 рр. мінімум $ 7,2 млрд. У разі бронювання потужностей ГТС України понад мінімально закріплених контрактом 225 млрд куб. м протягом п'яти років, дохід від транзиту збільшиться.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА