20:27 31.12.2019

"Нафтогаз" не у захваті від свого включення в транзитні угоди, але це є елементом компромісу

2 хв читати
"Нафтогаз" не у захваті від свого включення в транзитні угоди, але це є елементом компромісу

НАК "Нафтогаз України" не в захваті від включення компанії в транзитні угоди з "Газпромом", але це є елементом компромісу з української сторони, повідомив глава НАК Андрій Коболєв на прес-конференції в Києві у вівторок.

"З точки зору законодавства і регуляторних актів, які впливають або безпосередньо регулюють ринок природного газу, ми ще повністю не досягли європейського законодавства. Про це непогано обізнаний Газпром, про це часто говорив і сам Нафтогаз. Газпром не готовий був брати на себе ризики неефективного українського законодавства, тому ці ризики на себе взяв Нафтогаз, який фактично виступив буфером між Газпромом і Україною", - сказав він.

"Для нас ці ризики є звичними. Ми не в захваті від такого варіанту, але це є елементом компромісу", - додав глава НАК.

Коболєв зазначив, що для України вкрай важливим є найближчим часом закінчити реформу газового сектора, зокрема, вирішити проблему несанкціонованих відборів газу з боку низки учасників ринку, найбільшими з яких є газзбути і підприємства теплової енергетики.

Як повідомлялося, відповідно до підписаного 20 грудня в Мінську міжурядового протоколу Україна-РФ-Єврокомісія, протягом 27-30 грудня було реалізовано пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $ 2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмовою сторін від позовів, котрі існують, включно з врегулюванням штрафу Антимонопольного комітету України на $ 7,4 млрд, і підписанням транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки - по 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на десять років.

У "транзитній" частині пакета документів підписані міжоператорська угода про приєднання мереж (interconnection agreement) між ОГТСУ і "Газпромом", а також договір між "Нафтогазом України" і "Газпромом" на організацію транспортування, і транспортна угода між НАК і ОГТСУ.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА