10:04 03.01.2020

Білоруські НПЗ констатують припинення постачання нафти з РФ, можуть працювати на запасах до середини січня

3 хв читати
Білоруські НПЗ констатують припинення постачання нафти з РФ, можуть працювати на запасах до середини січня

Білоруські нафтопереробні заводи (НПЗ) - ВАТ "Нафтан" (Новополоцьк, Вітебська обл.) та Мозирський НПЗ (Гомельська обл.) - констатують відсутність контрактів із російськими нафтовими компаніями на постачання нафти та припинення постачання сировини з 1 січня 2020 року. Обидва заводи продовжують роботу на накопичених наприкінці грудня залишках сировини.

"Ми працюємо зі зниженим завантаженням на залишках сировини, які були накопичені в грудні. Контракти на постачання нафти, як і раніше, не укладено, поставок немає з 1 січня", - повідомив агентству "Інтерфакс-Захід" представник одного з НПЗ.

"Ситуація порівняно зі станом справ на 31 грудня (2019 року - ІФ) не змінилася, контрактів на постачання нафти немає", - констатував представник іншого заводу.

На підприємствах зазначають, що поточні запаси нафтової сировини дають змогу зберегти завантаження НПЗ на технологічно прийнятному рівні до середини січня.

Концерн "Білнафтохім" підтвердив припинення постачання нафти з Росії на білоруські НПЗ із 1 січня за відсутності контрактів. "Постачання нафти з Росії зупинилися, нині триває активна робота з укладення контрактів на січень", - сказав агентству "Інтерфакс-Захід" представник прес-служби концерну.

Як повідомлялося, Білорусь напередодні Нового року не змогла домовитися з російськими НК про умови постачання нафти з 1 січня 2020 року. Президент Білорусі Олександр Лукашенко 31 грудня розпорядився найближчими днями розпочати імпорт нафти від альтернативних постачальників. "Передусім йдеться про постачання залізничним транспортом з портів на Балтиці, а також про задіяння для альтернативних постачань нафтопроводу "Дружба", - йшлося в повідомленні прес-служби президента.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков перед цим заявив, що домовленостей із Білоруссю щодо нафти поки що досягти не вдалося, діалог буде продовжено. "Наразі не слід перебільшувати ризики, хоча дійсно поки що не вдалося досягти домовленостей", - сказав Пєсков журналістам, відповідаючи на запитання, чи можливе призупинення транзиту нафти через Білорусь із 1 січня.

"Такі апокаліптичні сценарії (припинення постачань - ІФ) ми поки що пропонуємо не обговорювати. Діалог буде продовжено", - додав він.

Лукашенко 24 грудня заявив про можливість масштабного перезапуску двох із трьох ниток магістрального нафтопроводу (МН) "Дружба" в реверс, унаслідок чого транзит російської нафти через республіку до Європи може впасти з 60 млн тонн до 20 млн тонн на рік.

"Я можу через Польщу (запустити альтернативний імпорт нафти - ІФ), вони пропонують це, реверс. Саудівську або американську нафту до Гданська (морем - ІФ) і в трубу (МН "Дружба" - ІФ) завести реверсом (із Польщі до Білорусі - ІФ) вони пропонують", - сказав Лукашенко в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" 24 грудня, коментуючи можливу схему альтернативного російському маршруту імпорту нафти.

Президент зазначив, що таку схему може бути реалізовано, якщо не вийде домовитися з РФ про умови постачання енергоносіїв. "Давайте ціни ваші - ми платитимемо. Але якщо російський ринок нафти і газу (в Білорусі - ІФ) піде кудись - ви не ображайтеся", - сказав він.

За його словами, в цьому разі "я шукатиму альтернативу, я її все одно шукатиму, я цього не приховую від керівництва Росії".

За даними ЦДУ ПЕК, російські нафтові компанії у 2019 році знизили постачання нафти до Білорусі на 2,2%, до 17,6 млн тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА