11:50 09.01.2020

Сумарний позитивний ефект на економіку України від транзиту газу протягом п’яти років становитиме майже 150 млрд грн - голова ОГТСУ

2 хв читати
Сумарний позитивний ефект на економіку України від транзиту газу протягом п’яти років становитиме майже 150 млрд грн - голова ОГТСУ

Сумарний позитивний ефект на економіку України від підписаних 30 грудня контрактів про продовження транзиту природного газу протягом п'яти років оцінюється у 150 млрд грн, повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон.

"Ми порахували, що сумарний позитивний ефект на економіку протягом п'яти років, крім дохідної частини від самого транзиту, становитиме майже 150 млрд грн", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Також зазначалося, що завдяки збереженню транзиту, зокрема, не буде в рази збільшено тарифи на вхід у газотранспортну систему для видобувних компаній, що, у свою чергу, спричинить подальшу економію коштів промисловістю і населенням країни. Тариф на вхід до ГТС України також впливає на кінцеву вартість імпортованого країною газу.

"Тобто лише близько $1 млрд видобувні компанії зможуть інвестувати у свій розвиток і нарощування видобутку українського газу", - сказав Макогон.

При цьому сумарний дохід ОГТСУ від за п'ять років становитиме близько 115 млрд грн, і більшість його буде покрито за рахунок транзитної складової.

Як повідомлялося, дія укладеного у 2009 році транзитного контракту між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпромом" закінчилася о 9:00 1 січня 2020 року. Новий договір між "Нафтогазом" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" підписано пізно ввечері 30 грудня 2019 року за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Єврокомісія.

Контракт передбачає транзит у 2020 році мінімум 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата зазначених обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄБА просить розширити визначення територій активних бойових дій для податкових пільг

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА