13:09 09.01.2020

Україна оцінює втрату доходів від запуску "Турецького потоку" в $450 млн - глава ОГТСУ

2 хв читати
Україна оцінює втрату доходів від запуску "Турецького потоку" в $450 млн - глава ОГТСУ

Україна недоотримає близько $450 млн доходів на рік через запуск газопроводу "Турецький потік", повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон

"Ми шукатимемо нові ринки. Потужності цього газопроводу (південний напрямок - ІФ) ми пропонуємо іншим постачальникам, і якщо з'явиться ресурс газу в цьому регіоні, який буде економічно доцільним для імпорту в Україну, постачальники зможуть використовувати нашу ГТС", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Раніше Макогон зазначав, що транзит газу через Україну в Балканському напрямку з 1 січня 2020 року здійснюється тільки для потреб Румунії та Молдови. Болгарія, Туреччина та інші країни в цьому регіоні вже не отримують газ через Україну. В результаті зниження транзиту через Україну цього року становитиме близько 15 млрд куб. м.

У свою чергу виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко звернув увагу на те, що новий оператор має навчитися заробляти на наданні додаткових послуг, оскільки завантаження ГТС України на 90-110 млрд куб. м уже неможливе.

"Ми маємо усвідомлювати, що обхідні газопроводи вже побудовано. На жаль, ці обсяги ми втратили, і можливість їх заміщення, чесно кажучи, малореальна. Ми маємо очікувати, що обсяги транзиту через Україну навряд чи будуть такими, як раніше", - сказав він.

Газопровід "Турецький потік" (TurkStream) безпосередньо з'єднує газотранспортну систему Туреччини з найбільшими запасами газу в Росії та забезпечує постачання енергоресурсів до Туреччини, Південної та Південно-Східної Європи. "Турецький потік" дасть змогу постачати в регіон до 31,5 млрд куб. м природного газу на рік. Газопровід працює вже з 1 січня 2020 року, забезпечуючи постачання російського газу в Болгарію і на захід Туреччини замість використовуваного раніше Трансбалканського маршруту (через Україну, Молдову, Румунію).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА