13:09 09.01.2020

Оператори ГТС і ПСГ проведуть road show з надання послуг транспортування газу на короткі відстані - Макогон

2 хв читати
Оператори ГТС і ПСГ проведуть road show з надання послуг транспортування газу на короткі відстані - Макогон

Оператор газотранспортної системи України (ГТС) і оператор підземних сховищ (ПСГ) планують провести спільне road show з надання послуг транспортування газу на короткі відстані, повідомив голова ОГТСУ Сергій Макогон під час прес-конференції в Києві в четвер.

"З цього року в нас діє послуга транзиту на короткі відстані. Це дешева вартість доставки газу від кордону до ПСГ і назад. Це вже працює, і ми сподіваємося, що цей сезон закачування, який розпочнеться у квітні, активно продемонструє інтерес до цього напряму. Зі свого боку ми плануємо з оператором ПСГ низку спільних road show, де активно цю послугу показуватимемо та пропонуватимемо нашим європейським партнерам", - сказав він.

Глава нового оператора ГТС нагадав, що станом на кінець 2019 року, на піку періоду закачування, в ПСГ України було близько 2,4 млрд куб. м природного газу, що належить нерезидентам.

Як повідомлялося, до літа 2017 року митне оформлення природного газу, що транспортується на територію України для його зберігання в ПСГ, можна було проводити лише в митному режимі "транзит". Після ухвалення Енергетичною митницею Державної фіскальної служби наказу №45 від 1 червня 2017 року "Укртрансгаз" отримав дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу на базі українських ПСГ. Це надає можливість компаніям, зокрема іноземним, зберігати газ протягом 1095 днів (три роки) без сплати жодних податків і митних зборів за подальшого транспортування природного газу з території України. Через майже два роки підготовки "Укртрансгаз" у квітні 2019 року почав активно пропонувати нерезидентам послугу зберігання газу в українських ПСГ у режимі "митний склад".

У середині квітня 2019 року Україна внесла зміни до Кодексу ГТС, що передбачають, зокрема, створення нової послуги "транспортування на короткі дистанції". Послуга дає змогу трейдерам завозити газ для закачування в українські підземні сховища.

Останніми роками українські сховища обсягом 31 млрд куб. м були завантажені лише на 50%. У зв'язку з цим оператор ГТС України почав пропонувати послуги зберігання іноземним трейдерам, насамперед із сусідніх країн, де існує дефіцит газових сховищ, - Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина та Молдова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА