13:47 09.01.2020

Мирова угода між Україною і "Газпромом" щодо штрафу АМКУ не передбачає повернення російській компанії активів - Вітренко

2 хв читати
Мирова угода між Україною і "Газпромом" щодо штрафу АМКУ не передбачає повернення російській компанії активів - Вітренко

Підписана наприкінці грудня 2019 року мирова угода між Україною і ПАТ "Газпром" не передбачає повернення російській компанії її активів, конфіскованих раніше за рішенням Антимонопольного комітету України (АМКУ), повідомив виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"У рамках цього врегулювання "Газпром" відмовився від цієї компенсації (за позовом у міжнародному суді за конфісковане майно - ІФ). Він погодився з тим, що вартість конфіскованих в Україні його активів уже ніколи не буде повернута й компенсована. Ця історія є закритою", - сказав він на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

Як повідомлялося, АМКУ 22 січня 2016 року ухвалив рішення про накладення на "Газпром" штрафу розміром 85,966 млрд грн за порушення економічної конкуренції. "Газпром" безрезультатно намагався оскаржити рішення комітету й подальше виконавче провадження з примусового стягнення Міністерством юстиції України суми штрафу та пені.

Було заарештовано рахунки представництва ПАТ "Газпром" у Києві, дивіденди ПАТ "Газпром" від участі в АТ "Газтранзит", належні ПАТ "Газпром" акції АТ "Газтранзит", акції ПАТ "Інститут "Южніігіпрогаз", частки в ТОВ "Газпром збут Україна", ТОВ "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України". У серпні 2018 року в рамках аукціону здійснено примусовий продаж акцій ПАТ "Інститут "Южніігіпрогаз", у січні - акцій АТ "Газтранзит".

25 жовтня 2018 р. ПАТ "Газпром" відповідно до Арбітражного регламенту ЮНСІТРАЛ розпочав арбітражний розгляд проти України з метою захисту своїх інвестицій на її території з огляду на те, що Україна в особі АМКУ наклала на ПАТ "Газпром" штраф у розмірі, що перевищує $6 млрд (включно з відсотками), за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу України. ПАТ "Газпром" просив арбітраж прийняти рішення про виплату грошового відшкодування і застосування інших засобів правового захисту.

Спір "Газпрому" з Україною про багатомільярдний антимонопольний штраф мав розглядатися в Женеві.

Наприкінці грудня 2019 року Україна та "Газпром" у рамках мінських газових угод підписали мирову угоду щодо ініційованого російською компанією міжнародного арбітражу в справі про зобов'язання останнього сплатити близько $7,4 млрд за штрафом АМКУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА