14:03 10.01.2020

Формальне виконання в 2019 році мети щодо інфляції може негативно позначитися на економіці

2 хв читати
Формальне виконання в 2019 році мети щодо інфляції може негативно позначитися на економіці

Механістично-формальне виконання у 2019 році мети щодо інфляції створило серйозні проблеми економіки, вважає голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин.

"Механістично-формальне виконання в 2019 році мети щодо інфляції (без оцінки впливу на народне господарство в цілому) створило серйозні проблеми економіки і заклало небезпечні міни уповільненої дії для її функціонування в найближчі кілька років", - написав Данилишин у Facebook у п'ятницю.

При цьому він зазначив, що споживча інфляція в 2019 році була на найнижчому рівні з 2013 року.

За оцінкою Данилишина, досягти низької інфляції вдалося в результаті сприятливої кон'юнктури на світових ринках основних товарів, ревальвації гривні та невиправдано жорсткої монетарної політики правління НБУ. Він вважає, що зниження облікової ставки почалося надто пізно, а розмір зниження був суто символічним (аж до грудневого зниження на 2 п. п.). Нині облікова ставка НБУ в 3,3 раза перевищує рівень споживчої інфляції.

Водночас Данилишин зазначив, що в низькій інфляції минулого року є зворотна негативна сторона, яка значно перевершує позитив. Так, шість місяців поспіль (із травня до листопада) падає промислове виробництво, в листопаді-2019 промвиробництво знизилося на 7,5% проти листопада 2018 року і на 4,6% проти жовтня 2019 року. Ціни виробників за 11 місяців минулого року зменшилися на 4%, зокрема у добувній промисловості - на 19,8% і переробній - на 4,9%. Промислова дефляція може стати тригером подальшого падіння промвиробництва.

Крім того, знижується відношення кредитів, виданих реальному сектору економіки, до ВВП - 21% (до 24% у 2018 році). Дефіцит зовнішньої торгівлі за десять місяців 2019 року становив $9,95 млрд.

Високі ставки за банківськими кредитами, обумовлені неадекватно завищеною обліковою ставкою НБУ, значно ускладнюють кредитування реального сектору економіки. Виробники змушені скорочувати виробництво і звільняти працівників. Ще одним негативним ефектом є відволікання десятків мільярдів гривень у депозитні сертифікати НБУ, висока прибутковість за якими обумовлена рівнем облікової ставки.

Данилишин додав, що невиправдано висока облікова ставка також була визначальною для неконтрольованого припливу спекулятивного іноземного капіталу в ОВДП (за минулий рік вкладення нерезидентів в ОВДП зросли в 18,5 раза), що створює серйозні потенційні загрози для стабільності фінансової системи в разі різкого відпливу спекулятивного капіталу в найближчі рік-два. Для українських банків вкладення в ОВДП, зокрема через високу доходність, витіснили кредитування.

За даними Державної служби статистики, зростання споживчих цін в Україні у 2019 році уповільнилося до 4,1% порівняно з 9,8% у 2018 році.

НБУ визначив цільовий рівень інфляції 5% ±1 п. п.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА