15:58 10.01.2020

НБУ найближчим часом може сфокусуватися на підвищенні інфляції

2 хв читати
НБУ найближчим часом може сфокусуватися на підвищенні інфляції

Національний банк (НБУ) найближчим часом може сфокусуватися на підвищенні рівня інфляції, вважає заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук.

"Скоріш за все, протягом найближчого часу завдання (НБУ - ІФ) буде зворотним - підвищувати інфляцію до цілі. Не думаю, що, на відміну від центральних банків розвинених країн, з цим мають бути проблеми", - написав Ніколайчук у Facebook.

За його словами, нинішні умови дають усі підстави для швидшої нормалізації монетарної політики, ніж прогнозував НБУ в жовтні.

"Нарешті зміцнення курсу стало серйозно відображатися на цінах. Ціни завжди більш інертні в бік зниження, ніж у бік підвищення. Тим більше в країні з історичним досвідом високої інфляції. Однак навіть в умовах стійкого споживчого попиту та високих темпів зростання зарплат є ліміти для утримання високої маржі, що врешті стало відображатися передусім на цінах імпортованих товарів і, відповідно, на базовій і загальній інфляції", - пояснив він.

Окрім цього, заступник міністра чекає на зниження інфляційних очікувань центробанку, а також їхньої прив'язки до інфляційних цілей.

У свою чергу Мінекономіки пояснило нетипове для грудня зниження цін суттєвою ревальвацією гривні - в грудні середньомісячний обмінний курс гривні до $1 зміцнився на 3,1%, що є найбільшим значенням у щомісячному вимірі за 2019 рік. Це привело до зниження внутрішніх цін, переважно на імпортні товари: фрукти, одяг, взуття, побутову техніку, фармацевтичну продукцію, паливо, автомобілі тощо. Ще одним чинником стало зниження ціни на газ для населення на 11,2% у грудні, тоді як від початку року ціни знизилися на 28,7%.

"Окрім цього, насичення окремих сегментів продовольчого ринку (розширення пропозиції м'яса та м'ясопродуктів, цукру, олії та ін.) нівелювало зростання цін на ринку молочних продуктів, що дало змогу зламати сезонність продовольчого ринку і залишити ціни незмінними порівняно з попереднім місяцем (за останні два десятиліття в грудні завжди фіксувалося зростання цін на продукти харчування, найменше зростання було у 2011-2012 роках, коли ціни зросли на 0,1%", - додали в Мінекономіки.

Як повідомлялося, за даними Держстату, в грудні 2019 року порівняно з попереднім місяцем дефляція становила 0,2% проти інфляції 0,1% у листопаді, 0,7% - у жовтні.

За даними Державної служби статистики, зростання споживчих цін в Україні у 2019 році уповільнилося до 4,1% порівняно з 9,8% у 2018 році.

НБУ визначив цільовий рівень інфляції 5% ±1 п. п.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА