13:35 14.01.2020

Група "Нафтогаз" перерахувала ОГТСУ майже 4 млрд грн передоплати за транзит і внутрішнє транспортування

3 хв читати
Група "Нафтогаз" перерахувала ОГТСУ майже 4 млрд грн передоплати за транзит і внутрішнє транспортування

Компанії групи "Нафтогаз" перерахували ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) близько 4 млрд грн як передоплату за надання послуг із транзиту й внутрішнього транспортування природного газу, повідомив генеральний директор Сергій Макогон в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс- Україна".

"Ми отримали три суми. Найбільша - місячна передоплата за транзит, відповідно до тарифів, затверджених НКРЕКП (Національною комісією, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг - ІФ), з розрахунку транзиту 178 млн кубометрів на добу. Ми отримали цю плату в повному обсязі - кілька мільярдів гривень. Потім ми отримали від "Нафтогазу" гроші за внутрішнє транспортування, оскільки НАК є постачальником газу для ТКЕ і населення. Ми також отримали гроші від "Укргазвидобування" як передоплату за транспортування газу, який вони видобувають. Усі три суми - це майже 4 млрд грн", - сказав він.

Макогон наголосив на важливості досягнутих і підписаних наприкінці грудня минулого року домовленостей, згідно з якими "Газпром" оплачує добову потужність 178 млн куб. м на вхідних і вихідних точках ГТС України відповідно до принципу "качай або плати", навіть незважаючи на менші заявки в січні.

"Найголовніше, що вони нам платять за 178 млн кубометрів на добу, хоч ми і качаємо менше. Більше того, ми навіть економимо на паливному газі, деякі агрегати нам не треба включати", - додав голова ОГТСУ.

За його словами, зафіксована в контракті на 2020 рік річна потужність в обсязі 65 млрд куб. м є рівномірним потоком протягом року - 178 млн куб. м на добу.

"Якщо "Газпром" захоче більше, то він подасть заявку "Нафтогазу", і той може додатково купити квартальні, місячні або добові потужності, але вони будуть із підвищувальними коефіцієнтами, які затверджені НКРЕКП. Відповідно, такі самі підвищувальні коефіцієнти виставляються "Газпрому". Дзеркально. І "Нафтогаз" у всіх випадках отримує свою маржу", - пояснив Макогон.

Як повідомлялося, відповідно до підписаного 20 грудня в Мінську міжурядового протоколу Україна-РФ-Єврокомісія, протягом 27-30 грудня було реалізовано пакетну угоду з виплатою "Газпромом" "Нафтогазу" $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, відмовою сторін від наявних позовів, зокрема врегулювання штрафу Антимонопольного комітету України на $7,4 млрд, й укладенням транзитної угоди на п'ять років (2020 рік - 65 млрд куб. м, 2021-2024 роки - по 40 млрд куб. м) з можливістю її продовження на десять років.

Україна очікує отримання від транзиту природного газу протягом 2020-2024 рр. мінімум $7,2 млрд. У разі бронювання потужностей ГТС України понад мінімально закріплені контрактом 225 млрд куб. м протягом п'яти років дохід від транзиту збільшиться.


Повний текст інтерв'ю з Макогоном буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА