14:25 14.01.2020

Україна планує перебудовувати ГТС під транзитну потужність близько 40 млрд куб. м - голова ОГТСУ

2 хв читати
Україна планує перебудовувати ГТС під транзитну потужність близько 40 млрд куб. м - голова ОГТСУ

Україна планує перебудовувати свою газотранспортну систему під транзитну потужність близько 40 млрд куб. м, повідомив генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" Сергій Макогон в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Нині у нас вже є розуміння, що, швидше за все, буде плюс-мінус 40 млрд (куб. м - ІФ), і під ці потужності ми перебудовуватимемо систему. Це означає, що ми вкладатимемо в модернізацію лише тих компресорних станцій, які використовуватимуться, а інші поступово виводитимемо з експлуатації. Нині ми готуємо техніко-економічне обґрунтування для оптимізації системи", - сказав він.

За його словами, обов'язковим у цьому разі буде дозвіл на таку оптимізацію з боку Кабінету Міністрів.

"Самі труби викопувати ніхто не буде, тому що це економічно недоцільно. Витрати на їх вилучення, рекультивацію землі тощо не покривають вартості металу. У цих трубах буде знижено тиск, відповідно пред'являтимуться менші вимоги щодо регламентних робіт, рідше треба проводити діагностику", - зазначив Макогон.

Голова ОГТСУ вважає, що транзит російського газу через ГТС України об'ємом 40 млрд куб. м+ збережеться і після 2024 року.

"Такої балансувальної потужності, такої гнучкості, яку може дати українська ГТС, більше немає. "Північний потік" - це абсолютно негнучка система. У них стоїть одна компресорна станція на 200 або 250 атмосфер на Балтиці і качає газ через усю Балтику, який виходить у Німеччині. Ця система розрахована на постійне прокачування стабільних обсягів. Тому наша система має залишитися затребуваною, якщо "Газпром" залишиться основним постачальником газу в Європу", - пояснив він.

Як повідомлялося, укладений у 2009 році транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Газпромом" закінчився в 9:00 1 січня 2020 року. Новий договір між "Нафтогазом" і "Газпромом" на організацію транспортування, транспортну угоду між НАК і новим оператором ОГТСУ, а також міжоператорську угоду між ОГТСУ і "Газпромом" підписано пізно ввечері 30 грудня 2019 року за підсумками тристоронніх газових переговорів Україна-Росія-Єврокомісія.

Контракт передбачає транзит до 2020 року щонайменше 65 млрд куб. м російського газу, що в добовому обчисленні становить 178 млн куб. м. У 2021-2024 роках транзит становитиме по 40 млрд куб. м. Оплата вищезгаданих обсягів є гарантованою навіть у разі меншого прокачування через ГТС України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА