15:01 14.01.2020

Іноземні фермери просять Зеленського не закривати для них ринок землі

2 хв читати
Іноземні фермери просять Зеленського не закривати для них ринок землі

Іноземні фермери, які обробляють землі в Україні, звернулися до президента України, прем'єра та голови Верховної Ради з метою не допустити дискримінації та обмеження конкуренції на ринку сільськогосподарських земель.

Відповідний лист німецьких та інших західно-європейських фермерів оприлюднив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

"У другому читанні (до законопроекту №2178-10 - ІФ) внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть лише українські громадяни та українські компанії, засновані виключно українськими громадянами. Вважаємо такі обмеження призведуть до нерівних умов діяльності суб'єктів господарювання на одному товарному ринку, як наслідок обмеження конкуренції на цьому ринку; настання негативних наслідків для наших ринкових позицій", - йдеться в листі.

На думку іноземних фермерів, ухвалення законопроекту в запропонованій редакції порушує принцип рівного захисту державою всіх суб'єктів господарювання, закріплений у ч.4 ст.13 Конституції України та ст.6 Господарського кодексу України. Пропоновані зміни створять відносно сприятливі умови конкуренції для окремих суб'єктів господарювання, водночас як для інших вони залишаться незмінними.

"Основою для наших господарств є орендовані землі. Якщо ринок землі відкриється, то поля будуть купувати інші, можливо конкуруючі господарства, і ми частково, або повністю втратимо засоби для існування. Усі ми роками розбудовували свої господарства та вклали сотні тисяч чи мільйонів євро. Створили багато робочих місць і у більшості випадків ми були єдиними роботодавцями в селі", - наголошується в зверненні.

Іноземні фермери зазначають, що таке обмеження інтересів буде поганим сигналом для потенційних інвесторів не лише в сільському господарстві, а й дискредитує Україну як об'єкт інвестування.

Окрім того, для іноземних аграріїв неприйнятні плани щодо подальшого обмеження продажу землі поблизу державного кордону, оскільки деякі компанії розміщуються недалеко від неї.

"Ми розділяємо Ваші побоювання стосовно негайного відкриття ринку землі для всіх і бачимо початковий компроміс щодо дозволу на придбання землі для компаній, які працюють не менше трьох років в Україні, як прийнятний варіант для усіх учасників ринку та держави" – зазначено в листі.

На думку авторів звернення, тоді іноземні фермери змогли б продовжувати працювати на тих самих умовах, що і їхні українські колеги, а потенційним інвесторам це послужило би сигналом, що їм не потрібно боятися ризику опинитися в невигідному становищі в майбутньому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА