17:53 14.01.2020

Нацбанк спростовує інформацію про причетність його працівників до здійснення "схемних" операцій клієнтів Сбербанку

2 хв читати
Нацбанк спростовує інформацію про причетність його працівників до здійснення "схемних" операцій клієнтів Сбербанку

Інформація, наведена в ухвалі Печерського районного суду Києва від 9 грудня 2019 року у справі №757/61295/19-к про причетність службових осіб Національного банку України (НБУ) до здійснення "схемних" імпортних та експортних операцій клієнтів української "дочки" російського Сбербанку (Київ), не відповідає дійсності та підриває довіру до центробанку, повідомляється на сайті регулятора у вівторок.

Нацбанк зазначив, що саме службові особи центробанку виявили в Сбербанку "схемні" операції та передали інформацію до правоохоронних та інших компетентних органів України в жовтні 2018 року, на підставі яких було відкрито кримінальне провадження у відповідній справі.

Водночас Нацбанк також поінформував органи банківського нагляду інших держав про виявлені в процесі здійснення нагляду "схемні" операції в межах міжнародного співробітництва у сфері фінансового моніторингу, йдеться в повідомленні.

Центробанк додав, що під час здійснення нагляду за Сбербанком у сфері фінмоніторингу він неодноразово виявляв "схемні" операції клієнтів банку і застосовував до фінустанови суворі заходи впливу. Зокрема, в травні 2017 року регулятор наклав на банк штраф у розмірі понад 12 млн грн за здійснення ним ризикової діяльності, а в грудні-2018 - штраф у розмірі понад 94 млн грн за повторне здійснення ризикової діяльності, який наразі оскаржує банк у судовому порядку.

"Національний банк завжди сприяв і сприятиме в межах компетенції правоохоронним органам у виконанні покладених на них обов'язків щодо попередження, виявлення та усунення кримінальних злочинів у банківській та фінансово-кредитній сферах. Зокрема, за дев'ять місяців 2019 року Національний банк надав правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 32 банків на загальну суму понад 25,7 млрд грн", - резюмував регулятор.

Як повідомлялося, 9 грудня 2019 року Печерський райсуд Києва ухвалив рішення у справі №757/61295/19-к про надання тимчасового доступу прокурору Київської місцевої прокуратури №6 Володимиру Клімасу до документів, що зберігаються в Нацбанку, зокрема до копій документів, які стосуються планових перевірок Сбербанку.

Центробанк уточнив, що відповідний доступ до документів було надано в січні 2020 року.

Згідно з відповідним рішенням Печерського райсуду Києва, досудове розслідування встановило, що протягом червня-грудня 2015 року та лютого-березня 2017 року дев'ять клієнтів Сбербанку, за сприяння співробітників фінустанови та службових осіб Нацбанку, уклали 20 імпортних контрактів із нерезидентами, на підставі яких перерахували за кордон понад $2,7 млн, EUR2,23 млн та 80,97 млн грн, тоді як товар надійшов лише на $213 тис.

Водночас протягом 2016-2017 років 26 клієнтів Сбербанку, за сприяння співробітників Нацбанку, вивели кошти за кордон під виглядом зовнішньоекономічних контрактів на загальну суму понад $55,74 млн, тоді як надходження іноземної валюти становили лише $112,78 тис., йдеться у рішенні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА