10:41 15.01.2020

Уряд розширив перелік енергетичних підприємств, заборонених до приватизації

2 хв читати
Уряд розширив перелік енергетичних підприємств, заборонених до приватизації

Кабінет Міністрів України розширив перелік енергетичних підприємств, що не підлягають частковій приватизації, та визначив перелік таких об'єктів, приватизацію яких передбачається заборонити повністю.

Відповідний законопроект про перелік об'єктів права держвласності, що не підлягають приватизації, уряд планує розглянути на своєму засіданні в середу.

Згідно з доопрацьованим законопроектом, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", передбачається збереження за державою щонайменше 50% акцій ПАТ "НАК "Нафтогаз України", АТ "Магістральні газопроводи України", АТ "Укртрансгаз", ПАТ "Укрнафта", АТ "Укргазвидобування", АТ "Укртранснафта", АТ "Чорноморнафтогаз".

Запропоновано також перелік об'єктів, які повністю не підлягають приватизації. До нього увійшли НАЕК "Енергоатом", ПрАТ "Укргідроенерго" і ПрАТ "НЕК "Укренерго", а також ДП "Оператор ринку" і ДП "Гарантований покупець".

У законопроекті зазначено, що в разі ухвалення рішення про зменшення частки держави в статутному капіталі АТ або перетворення державних унітарних підприємств на акціонерні товариства за державою закріплюється щонайменше 50%.

Для порівняння, згідно з початковим варіантом законопроекту, який було розглянуто на засіданні уряду 27 грудня 2019 року, до переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, не входили "Укртрансгаз", "Укрнафта", "Укргазвидобування", "Укртранснафта", "Чорноморнафтогаз", а також не передбачалося закріплення за державою 100% її корпоративних прав.

Згідно з цим законопроектом, за державою передбачалося закріпити щонайменше 50% "Нафтогазу", "Укргідроенерго", "Укренерго" та "Магістральних газопроводів", а також мінімум 50% "Енергоатома", "Оператора ринку" і "ГарПо" у разі перетворення на АТ.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, після першого розгляду законопроекту на засіданні Кабміну 27 грудня відбулися погоджувальна нарада і засідання урядового комітету, за підсумками яких списки зазнали суттєвих змін.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський наприкінці жовтня 2019 року підписав закон про скасування списку заборонених до приватизації державних підприємств. Згідно із законом, Кабмін протягом трьох місяців після набуття документом чинності має розробити і подати на розгляд парламенту перелік стратегічних підприємств, де держава не може продати контрольний пакет акцій.

НАЕК "Енергоатом" ухвалила рішення направити до Міністерства енергетики та захисту довкілля проект закону "Про особливості перетворення ДП "НАЕК "Енергоатом" у державне акціонерне товариство", раніше розроблений компанією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА