12:38 15.01.2020

Інфраструктура для запровадження ринку землі на сьогодні більш ніж готова

2 хв читати
Інфраструктура для запровадження ринку землі на сьогодні більш ніж готова

Для впровадження в Україні з 1 жовтня 2020 року ринку землі інфраструктура більш ніж готова, повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький.

"Інфраструктура для запровадження ринку землі станом на сьогодні більш ніж готова, а з початку відкриття обігу - 1 жовтня - ми вже остаточно завершимо підготовку. Запровадження системи геопросторових даних заощадить державі 150 млн грн", - написав він у Facebook у середу.

За словами Висоцького, до 1 серпня цього року всі землі державної власності буде внесено до кадастру. Водночас він зазначив, що вже на сьогодні видно, що державних земель в Україні не 10 млн га, як раніше говорили, а 7 млн га.

Як повідомлялося, парламентський комітет з питань аграрної та земельної політики 28 грудня 2019 року розглянув усі правки до другого читання законопроекту №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" та рекомендував його до ухвалення.

Згідно з оприлюдненим текстом законопроекту до другого читання, купувати сільгоспземлі можуть громадяни та юрособи України, територіальні громади, держава. Крім того, банки отримають можливість одержувати землю в порядку звернення стягнення як на предмет застави, однак такі ділянки мають бути продані на торгах протягом двох років.

Загальна площа землі сільгосппризначення у власності громадянина та юрособи не може перевищувати 10 тис. га, водночас це обмеження не поширюється на банки.

Документ передбачає, що розрахунки за землю сільгосппризначення за цивільно-правовими договорами здійснюються в безготівковій формі, необхідність підтвердження законності джерела походження коштів у потенційного покупця, а також, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земділянок сільгосппризначення не може бути менша за їх нормативну грошову оцінку.

У законопроекті прописано, що іноземці будуть допущені до купівлі землі лише після проведення референдуму. Однак у прикордонних областях України буде впроваджено обмеження на купівлю-продаж земельних ділянок: на глибину 50 км від кордону компаніям з іноземними інвестиціями заборонять купівлю сільгоспземлі, навіть якщо на референдумі буде ухвалено інше рішення.

Законопроект №2178-10 у першому читанні народні депутати ухвалили 13 листопада 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА