12:36 16.01.2020

Нацбанк оприлюднив Програму дій на 2020 рік

2 хв читати
Нацбанк оприлюднив Програму дій на 2020 рік

Національний банк України (НБУ) оприлюднив Програму дій на 2020 рік, яка є річною дорожньою картою для реалізації затвердженої у 2018 році середньострокової стратегії центробанку, повідомляється на сайті регулятора в четвер.

Згідно з повідомленням, Програма дій на 2020 рік визначає пріоритетні кроки для подальшого прогресу в досягненні кожної з семи стратегічних цілей НБУ – забезпечення низької інфляції, стабільної, прозорої та ефективної банківської системи, відновлення кредитування, ефективного регулювання фінансового сектора, вільного руху капіталу, фінансової інклюзії, а також розбудова сучасного, відкритого, незалежного та ефективного центробанку.

"Виконання Програми дій на 2020 рік створить умови для забезпечення сприятливого середовища для всіх учасників фінансової екосистеми. Це особливо важливо з огляду на те, що 2020 рік – останній рік дії чинної Стратегії центробанку, тому паралельно з її виконанням регулятор працюватиме над створенням нової Стратегії НБУ з горизонтом планування до 2025 року", - наголошується в документі.

Згідно з повідомленням, Нацбанк виділив десять ключових пріоритетів у 2020 році, зокрема поліпшення взаємодії з урядом у рамках виконання меморандуму між Кабінетом Міністрів і НБУ про взаємодію з метою досягнення стійкого економічного зростання і цінової стабільності.

Крім того, центробанк планує сприяти ефективному функціонуванню державних банків, зокрема через оновлення стратегій державних банків з урахуванням пропозицій регулятора, а також має намір забезпечити прийом українськими банками землі як застави без обмежень відповідно до законодавства про обіг сільськогосподарських земель, наголошується в релізі.

Водночас плани Нацбанку передбачають упровадження законодавчих змін для спрощення кредитування, впровадження закону про "спліт", розробку моделі регулювання ринку небанківських фінансових установ за сегментами, підготовку проектів нових законів "Про фінансові послуги та діяльність із надання фінансових послуг", "Про страхування" і "Про кредитні спілки" та запровадження ефективної системи регулювання та нагляду за небанківським фінансовим сектором.

Одним із пріоритетів центробанку є впровадження принципів плану дій BEPS і сприяння ухваленню пакета законопроектів щодо протидії розмиванню податкової бази. "Після їх ухвалення та запровадження стане можливою повна валютна лібералізація в Україні", - додав регулятор.

Згідно з релізом, до планів Нацбанку також входить відкриття міжнародного депозитарію Euroclear рахунку в депозитарії центробанку для полегшення доступу іноземних інвесторів до державних цінних паперів у гривні.

Крім того, планується удосконалити вимоги щодо розкриття інформації про фінансові послуги та захист прав споживачів до банків та інших фінансових установ.

У 2020 році Нацбанк має намір продовжити реалізацію програми заходів щодо підвищення фінансової грамотності після отримання відповідних повноважень у 2019 році та внутрішній розвиток регулятора шляхом підвищення прозорості для всіх зовнішніх стейкхолдерів, удосконалення технологій та інформаційної інфраструктури та забезпечення високого рівня діджиталізації процесів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Власники євробондів України створили спецкомітет для переговорів щодо боргу

"Інтергал-Буд" бере на себе воєнні ризики і гарантує добудову

Україна відчуває стратегічну потребу вирощувати бавовну - Мінагрополітики

Українські сировари програють внутрішній ринок імпортній продукції і не можуть наростити експорт - аналітики

Приєднання України до ЄС спричинить реформування Єдиної сільгоспполітики - аграрний міністр Польщі

Через негоду знеструмлена шахта на Донеччині та відключали 145 тис. споживачів у Дніпропетровській області - Міненерго

"Нафтогаз" за три місяці виплатив 18,2 млрд грн податків

Уряд схвалив концепцію держпрограми про використання ШІ в пріоритетних галузях економіки

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА