20:24 16.01.2020

Fitch поліпшило прогноз зростання світової економіки та ВВП Китаю на 2020 р. після підписання угоди США-КНР

3 хв читати
Fitch поліпшило прогноз зростання світової економіки та ВВП Китаю на 2020 р. після підписання угоди США-КНР

Міжнародне рейтингове агентство Fitch поліпшило прогноз зростання світової економіки на 2020 рік слідом за підписанням США і Китаєм угоди про першу фазу врегулювання торговельного спору.

Згідно з новим прогнозом Fitch, світова економіка цього року збільшиться на 2,6%, як і роком раніше. Попередній прогноз Fitch, оприлюднений 5 грудня, передбачав, що світовий ВВП зросте на 2,5% поточного року.

Прогноз підйому економіки Китаю на 2020 рік експерти Fitch підвищили на 0,2 процентного пункту (п. п.) - до 5,9%.

Укладення торговельної угоди "позитивно позначиться на діловій довірі, що підтримує нашу думку про стабілізацію зростання світової економіки у 2020 році", йдеться в огляді Fitch.

Експерти агентства попереджають, однак, що "наслідки угоди для світової економіки залежатимуть від того, як виконуватимуться її умови, зокрема від того, чи зможе Китай виконати свої зобов'язання щодо різкого збільшення імпорту із США, і яким чином зміняться торговельні потоки для інших експортерів".

Президент США Дональд Трамп і віце-прем'єр Держради КНР Лю Хе 15 січня підписали угоду про першу фазу врегулювання торговельного спору між двома країнами. За умовами угоди, Пекін посилить захист інтелектуальної власності, а також вживе заходів для вирішення проблеми вимушеної передачі технологій. Крім того, обидві країни утримуватимуться від конкурентної девальвації нацвалюти.

Угода також передбачає, що Китай збільшить імпорт товарів і послуг із США щонайменше на $200 млрд порівняно з рівнем 2017 року протягом двох років.

"Передбачається, що КНР наростить імпорт на $77 млрд порівняно з рівнем 2017 року у 2020 році та на $123 млрд від рівня 2017 року - у 2021 році", - зазначають у Fitch.

Сторони спочатку оголосили про досягнення угоди щодо першої фази 13 грудня 2019 року - за два дні до запланованого набуття чинності новим раундом мит на китайські товари в Штатах. У рамках угоди США відмовилися запроваджувати додаткові мита для китайських товарів із 15 грудня.

"Як і очікувалося, ефективна ставка митного тарифу для китайських товарів у результаті угоди щодо першої фази опуститься приблизно до 16% замість того, щоб збільшитися до 25% у разі виконання Вашингтоном погрози про підвищення мит і запровадження додаткових мит, озвучених у серпні", - йдеться в огляді агентства.

Як повідомлялося, 23 серпня президент оголосив, що мита на китайські товари вартістю $250 млрд, що діяли на той момент, буде підвищено з 25% до 30%, а нове мито на товари вартістю $300 млрд, яке планувалося запровадити з 1 вересня, становитиме не 10%, а 15%.

"Пауза в торговельній війні дасть змогу уникнути прямого підривання економік США і Китаю внаслідок підвищення мит", - зазначають у Fitch.

Підписана угода є саме паузою, яка, однак, не покладе краю торговельній війні, - при тому, що мита для китайських товарів у Штатах будуть суттєво вищі, ніж двома роками раніше, попереджають експерти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА