15:50 21.01.2020

У ВР зареєстровано законопроект про врегулювання пільгового тарифу на оплату е/е для населення, що проживає в 30-км зоні АЕС

2 хв читати
У ВР зареєстровано законопроект про врегулювання пільгового тарифу на оплату е/е для населення, що проживає в 30-км зоні АЕС

Група народних депутатів пропонує законодавчо врегулювати питання надання пільгового тарифу на оплату електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних станцій.

З цією метою пропонується упорядкувати відповідні норми й узгодити їх з уже діючим законом "Про ринок електричної енергії", йдеться в пояснювальній записці до зареєстрованого у ВР законопроекту №2778 "Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постійно проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій".

Текст законопроекту розміщено на парламентському сайті. Його авторами виступили Віктор М'ялик (депутатська група "За майбутнє"), Олена Копанчук, Олексій Жмеренецький, Денис Герман (усі - фракція "Слуга народу"), Наталя Приходько (фракція "Опозиційна платформа - За життя").

Законопроект пропонує доповнити, зокрема, закон "Про ринок електроенергії" пунктом, що у якому зазначається, що ціни на універсальні послуги для побутових споживачів, що постійно проживають у 30-км зоні АЕС, встановлюються в розмірі 70% діючого тарифу для відповідної групи споживачів.

Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, з моменту початку дії нового ринку електроенергії (з 1 липня 2019 року - ІФ) ст. 17 закону "Про електроенергію", що передбачає рівень оплати електроенергії населенням 30-км зони в розмірі 70% діючого тарифу для певних груп населення, втратила чинність.

Водночас ст. 12 закону "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" закріплено право населення 30-км зони на соціально-економічну компенсацію ризику від діяльності АЕС, зокрема на пільги з оплати електроенергії.

Унаслідок змін до енергетичного законодавства виникла юридична колізія: за закріпленого права на пільги втрачено механізм їх реалізації, зазначається в пояснювальній записці.

Окрім того, законопроект №2778 передбачає закріплення в законі "Про ринок електроенергії" права постачальників універсальних послуг на компенсацію за постачання електроенергії за пільговим тарифом для населення 30-км зони АЕС. Як зазначено в документі, порядок компенсації збитків енергопостачальників за пільговим тарифом встановлює центральний орган виконавчої влади, який здійснює державне регулювання і контроль за діяльністю суб'єктів господарювання сферах енергетики та комунальних послуг.

Як повідомлялося, з 1 липня 2019 року відбувся запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е", ухваленого у квітні 2017 року. Нова модель ринку передбачає перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до повномасштабного конкурентного ринку, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, введення балансувального ринку, ринку "на добу вперед" і внутрішньодобового ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ВР зареєстровано законопроєкт про прив'язку акцизного податку на тютюнові вироби до євро

Голова польської LPP відкинув звинувачення про прихований бізнес із РФ

Генпрокурор: Зафіксовано понад 800 спроб кібератак РФ на державні установи й сервіси України

УЗ запускає поїзд Чернівці - Чоп - Ужгород для стикування з маршрутом Прага - Чоп чеського RegioJet

НБУ в понеділок знизив курс гривні на 19 коп. - до нового мінімуму

Польські порти завантажені на 60% від своєї потужності, на частку українського транзитного зерна припадає 10% - польські ЗМІ

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання для 40 тис. абонентів у Донецькій, Дніпропетровській та Одеській областях

Тарифи на зберігання газу в ПСГ України залишаться незмінними до 1 квітня 2025 р. - "Нафтогаз"

Німеччина готує довгостроковий контракт на СПГ з ОАЕ

Рахункова палата: війна, пожежі та вирубка дерев завдали Україні збитків майже на 23 млрд грн

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА