19:11 21.01.2020

Україна до 2050 року відмовиться від вугільної генерації, досягне частки ВДЕ в 70% - концепція Мінекоенерго

2 хв читати

Україна може повністю відмовитися від вугільної генерації до 2050 року, частка відновлюваних джерел (ВДЕ) у структурі виробництва електроенергії до цього моменту може досягти майже 70%, прогнозує міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель, представляючи концепцію "зеленого" енергетичного переходу України до 2050 року.

"До 2050 року рівень ВДЕ має становити майже 70%. У нас є оцінки, різні графіки та сценарії реалізації цієї цифри, але найголовнішим є те, що цей розвиток (ВДЕ - ІФ) має бути економічно обґрунтованим", - сказав він під час прес-конференції в Києві у вівторок.

"Ми прогнозуємо повне заміщення вугільної генерації до 2050 року. У мене є сподівання, і я фактично впевнений, що це станеться раніше, з урахуванням тих викликів і проблем, які наразі несе цей напрям", - додав міністр.

У свою чергу частка атомної генерації в енергобалансі країни до 2050 року знизиться до 20-25%.

Згідно з розміщеним на сайті міністерства проектом концепції, серед основних напрямів декарбонізації зазначено орієнтацію на енергоефективність та енергозбереження, впровадження системного підходу до поводження з відходами, зниження енергоємності ВВП України до середнього рівня країн ЄС, орієнтацію на екологічно-чистий транспорт. У документі також наголошується роль розвитку конкуренції на українських енергетичних ринках, а також їх інтеграції з європейськими.

За розрахунками Мінекоенерго, для переходу України до кліматично-нейтральної економіки необхідно щорічно забезпечувати залучення інвестицій у середньому на рівні 5% ВВП.

"Звісно, ми тут говоримо про всі інвестиції, не лише про державне фінансування... Будуть інвестиції за рахунок приватного сектору - домогосподарства встановлюватимуть панелі, бізнес встановлюватиме генерацію або вкладатиме кошти в енергоефективність. Роль держави - заохочувати такі інвестиції", - прокоментував заступник міністра Сергій Масліченко під час прес-конференції.

Міністерство розраховує, що Кабінет Міністрів затвердить концепцію в першому кварталі цього року, після того як вона пройде експертне обговорення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА