13:38 23.01.2020

ЄС тимчасово призупинив імпорт з України м'яса птиці, не врахувавши попередніх домовленостей – Держпродспоживслужба

3 хв читати
ЄС тимчасово призупинив імпорт з України м'яса птиці, не врахувавши попередніх домовленостей – Держпродспоживслужба

Ввезення на територію ЄС м'яса птиці, м'ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів із птиці з України тимчасово призупинено, повідомила Державна служба України з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) на сайті у четвер.

Згідно з повідомленням, така інформація надійшла 22 січня ввечері від Європейської Комісії.

За інформацією Держпродспоживслужби, яйця та яєчна продукція під ці обмеження не підпадають.

"Україна, відповідно до міжнародних зобов’язань, як член Світової організації торгівлі (СОТ) та Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ), невідкладно, на випередження повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці. Українські заходи щодо контролю та ліквідації грипу птиці визнано еквівалентними тим, які здійснюють країни-члени ЄС. Враховуючи звіти численних місій з оцінки еквівалентності, результати перемовин та попередніх домовленостей, зазначене рішення ЄС є приголомшливо неочікуваним для української сторони", - заявили у відомстві.

Введення обмеження на ввезення української птиці в ЄС агентству "Інтерфакс-Україна" підтвердив і найбільший виробник курятини в Україні - агрохолдинг "Миронівський хлібопродукт" (МХП). Компанія планує вийти сьогодні з позицією щодо цього питання.

Як повідомлялося, 18 січня на промисловому підприємстві "Хутір" (Вінницька обл.) зареєстровано загибель птиці. Лабораторні дослідження встановили діагноз "грип птиці" типу А, субтипу H5. Державна надзвичайна протиепізоотична комісія при Немирівській райдержадміністрації рішенням від 20 січня затвердила план ліквідації захворювання, визначила межі епізоотичного вогнища, зони захисту та нагляду.

До епізоотичного вогнища, крім ПП "Хутір", віднесено господарства ТОВ "Немирів-Поділля" та СТОВ "Колосок" (Бугаків, Немирівського р-ну). До зони захисту (3 км зона навколо епізоотичного вогнища) віднесено дев'ять населених пунктів Немирівського району, до зони спостереження (10 км зона) увійшли 23 населених пункти цього самого району.

За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області, в епізоотичному вогнищі (у трьох птахівничих господарствах) налічується 116 тис. голів птиці. Станом на 9:00 21 січня в епізоотичному вогнищі безкровним методом було вбито та спалено 22 тис. голів птиці. За даними на 23 січня всю птицю в епізоотичному вогнищі було забито. Розпочалися заходи з проведення дезінфекційних робіт.

З метою встановлення джерела інфекції триває епізоотичне розслідування. За попередніми даними, імовірною причиною занесення збудника грипу в господарства були дикі та синантропні птахи. Ситуація перебуває під контролем Держпродспоживслужби.

Згідно з даними Держпродспоживслужби, у січні 2020 року спалахи грипу птиці було зареєстровано в Польщі, Словаччині, Угорщині, Румунії, Чехії. В Україні це захворювання востаннє фіксували у 2016 - на початку 2017 року.

У Держпродспоживслужбі зазначили, що за два роки ЄС так і не зняв з України раніше введених через грип птиці торговельних обмежень, незважаючи на те, що територія України була вільною від цього захворювання.

Станом на початок 2020 року в домогосподарствах і підприємствах України перебуває майже 220 млн голів птиці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА