10:50 24.01.2020

Держава запропонує інвесторам нову модель подальшого розвитку відновлюваної енергетики в Україні

3 хв читати
Держава запропонує інвесторам нову модель подальшого розвитку відновлюваної енергетики в Україні

Держава веде діалог із представниками індустрії відновлюваної енергетики, в результаті якого буде вироблено нову модель стимулювання розвитку галузі, повідомила заступник глави Офісу президента Юлія Ковалів.

"Якщо говорити про "зелену" енергетику, то, по суті, ми наразі ведемо діалог із бізнесом, щоб віднайти прийнятну модель для діючих інвесторів, які вже інвестували, і ніхто не говорить про урізання "зелених" тарифів. Ми, скоріше, говоримо про альтернативний механізм стимулювання, який ми запропонуємо, нову модель, на яку інвестори зможуть піти добровільно", - сказала Ковалів агентству "Інтерфакс-Україна" в "Українському домі", організованому Фондом Віктора Пінчука в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі в четвер.

За її словами, не йдеться про якісь ретроспективні зміни.

"Це буде пропозиція від держави, можливо, на дещо зменшений рівень "зеленого" тарифу, але на більш тривалий період", - зазначила заступник глави Офісу президента, додавши, що держава фіналізує свій діалог з індустрією.

При цьому Ковалів нагадала, що не тільки Україні доводиться переглядати умови розвитку ВДЕ, але, на відміну від інших європейських країн, країна шукає збалансовані варіанти вирішення проблеми, які дали б змогу бізнесу розвиватися, а державі - зняти велике фінансове навантаження з виплат за "зеленим" тарифом.

"Це не якийсь єдиний випадок, коли Україна йде цим шляхом, але ми не хочемо йти шляхом Іспанії, Румунії, Угорщини, які сильно урізали "зелені" тарифи", - сказала вона.

Також, за словами Ковалів, українська енергосистема через проблеми з балансуванням енергоринку не може витримати такої кількості "зеленої" енергетики.

"Якщо тільки минулого року ввели 4,2 ГВт ВДЕ, це дуже багато навіть за мірками Європи. Такими темпами ми за п'ять років добудуємо додатково третину всієї генерації, яка є у нас, і гостро постане питання, чим її балансувати", - зазначила Ковалів.

Як повідомлялося, на початку грудня 2019 року було зареєстровано законопроект №2543 про поліпшення інвестклімату у сфері ВДЕ, який передбачає добровільну реструктуризацію "зелених" тарифів (максимум на 15%) з одночасним продовженням термінів їх виплат і скорочення термінів попередніх договорів. Документ підтриманий галуззю.

Однак Мінекоенерго заявило, що виступає категорично проти сценарію реструктуризації, який запропонували депутати, оскільки він, на думку відомства, не вирішує проблем із фінансуванням альтернативної енергетики та може погіршити ситуацію.

Про необхідність жорсткіших умов реструктуризації заявила і Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП). Регулятор також запропонував передбачити можливість передання у власність держави об'єктів ВДЕ із отриманням за них відшкодування, яку частина інвесторів розцінили як примусову націоналізацію.

Мінекоенерго в листопаді 2019 року створило робочу групу для пошуку вирішення проблеми в секторі ВДЕ, зокрема моделі реструктуризації тарифу, однак, за даними агентства "Інтерфакс-Україна", її робота зайшла в глухий кут.

В результаті Енергоспівтовариство зареєструвало спір Мінекоенерго з Українською вітроенергетичною асоціації (УВЕА) і Європейсько-українським енергетичним агентством (ЄУЕА) у зв'язку з прийдешніми змінами в наявній системі гарантованих "зелених" тарифів (Feed-in-Tariff, FIT) в Україні, заходах зі стабілізації і можливих вирішеннях кризи українського сектору відновлюваної енергетики (ВДЕ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА